Agrárexpó nyílt Pápán

Megnyitották a Szent György-napi Agrárexpót Pápán pénteken; a vasárnap estig tartó mezőgazdasági kiállításon és vásáron 75 termelő és vállalkozó mutatja be termékeit a városi sportcsarnokban és a mintegy kétezer négyzetméternyi szabadtéri területen.

MNO
2011. 04. 16. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a megnyitót követő sajtótájékoztatón meghatározó jelentőségűnek nevezte azt, hogy a gazdák április 8-tól a gazdák benyújthatják a kérelmeket az egységes területalapú támogatásra. A beadási határidő május 16-ig tart – tette hozzá. Az összes kérelem alapján mintegy 180 ezer ügyfélről van szó országosan, s az agrárium 300 milliárdos támogatási összegéből 240 milliárdot tesz ki a területalapú – mondta az államtitkár, megjegyezve: a lehetőség megnyílása óta a jogosultak 10 százaléka igényelte a támogatást.

Az államtitkár utalt arra is, hogy most zajlik a 2007–2013 közötti Új Magyarország vidékfejlesztési program félidei értékelése, s a tapasztalatok szerint a pénzforrások 80 százalékát már lekötötték. Az új kormány csupán 20 százaléknyi összeg felett rendelkezhet már – tette hozzá. Elmondta: 2007 óta a pályázók öt százaléka vitte el az agrártámogatási összegek több mint 60 százalékát. Ez olyan koncentrációja a fejlesztésnek, amely „nemkívánatos és példátlan is az Európai Unióban” – vélekedett V. Németh Zsolt, megjegyezve, hogy „nem a nagyok ellen vannak, hanem a kicsiket is szeretnék segíteni”. Hangsúlyozta, hogy a kisebb üzemméretű vállalkozások számára is igyekeznek támogatást nyújtani, így például az elkövetkező néhány hétben két pályázati kiírás is megjelenik a tárca gondozásában.

Az egyik már a jövő héten, s a mikrovállalkozásokra vonatkozik, az összege pedig hétmilliárd forint, ezt az ötezer lakosnál kisebb, de nem városi településeken vállalkozók vehetik igénybe. Nemsokára megjelenik a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázat is – szálláshelyfejlesztésre, idegenforgalmi attrakciók létesítésére –, s különösen az agráriumhoz kapcsolódó fejlesztéseket támogatják majd; gasztronómiát, bor- és sajtutakat, lovasturizmust – tájékoztatott az államtitkár. Hozzátette, hogy erre négymilliárd forint áll rendelkezésre. Ebele Ferenc, a Szent György-napi Agrárexpót szervező Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke elmondta: a háromnapos kiállítás és vásár költségvetése 16 millió forintra tehető, amelyhez a szakminisztérium ötmillió forinttal járul hozzá.

A három nap alatt megközelítően 15 ezer látogatót várnak. A város a területeket ingyenesen bocsátotta a kiállítás szervezői rendelkezésére. Ismertetése szerint a vásáron jelen vannak élelmiszer-előállítók, gépforgalmazók, alapanyag-termelők és kereskedők, vetőmagfajta-tulajdonosok, tenyészállat-kiállítók, borászok és vadgazdálkodók. Az expón díjakat is átadtak: a vásár nagydíját a helybeli székhelyű Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. kapta, míg az élelmiszer-ipari nagydíjat az ugyancsak helyi Pápai Hús 1913 Kft.-nek ítélték oda.

A kiállításon és vásáron osztották ki a tizennegyedik alkalommal megrendezett Veszprém megyei palackos borok versenyének díjait is; a versenyre a megyéből 59 borászat 204 bormintával nevezett be. Nagyarany minősítést és díjat kapott ifj. Puchinger Ede somlói borász a 2010-es évjáratú tramini muscat ottonel cuvée borára, s ugyanezen elismerésben részesült a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet is a 2008-as évjáratú olaszrizling boráért. Több második és harmadik díjat, valamint különdíjakat is átadtak, illetőleg a vásáron több agrárágazati kategóriában is osztottak ki elismeréseket.

(profitline.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.