Alamizsnának tartják a kártérítést, tüntetés kezdődött + Képek

A március 11-i szökőár által megrongált fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco elnöke pénteken bejelentette, hogy cége kezdeti kártérítésként mintegy 12 ezer dollárt fizet a veszélyeztetett körzetből kitelepített családoknak. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/777670" target="_blank">• Biztosítási szempontok alapján minősítették az erőmű balesetét?</a></strong>

MNO
2011. 04. 15. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simidzu Maszataka közölte, hogy a Tepco rendkívüli kártérítésként egy-egy millió jent (11,9 ezer dollárt) fizet mintegy 50 ezer családnak, amelyeket az atomerőmű 30 kilométeres övezetéből telepítettek ki. A kártérítés összege így 50 milliárd jenre rúg, de nem tudni, mennyi lesz a végszámla – mondta a cég elnöke tokiói sajtóértekezletén. Az érintettek alamizsnának tartják a Tepco által ajánlott kártérítési összeget, és sokan közülük a több száz kilométerre fekvő Tokióba utaztak, hogy a cég ottani székhelye előtt adjanak nyomatékot kártérítési követelésüknek.

A JP Morgan amerikai bank úgy becsülte, hogy a TEPCO-nak 24 milliárd dollár kártérítési veszteséget kell elkönyvelnie az áprilissal kezdődő pénzügyi évben, míg a Bank of America-Merrill Lynch azt közölte, hogy a számla elérheti a 130 milliárd dollárt is, ha a válság folytatódik. A Nikkei című japán lap azt írta, hogy a TEPCO pénzügyi megsegítésére és a kártérítések kifizetésére egy kormány által támogatott biztosítási alap felállítását tervezik Japánban. A cég, amely Ázsia legnagyobb közüzemi szolgáltatója, durván egyharmadát biztosítja a japán gazdaság áramszükségletének. A szökőár-katasztrófa előtt 91 milliárd dollár tartozása volt, és azóta 24 milliárd dollár kölcsönt vett fel.

A japán törvények szerint a kormánynak legfeljebb 2,9 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie nukleáris balesetek után, és a TEPCO rendkívüli kártérítési összegétől függetlenül valószínűleg milliárdokra lesz szükség a halászok, farmerek és mások veszteségeinek kompenzálására.





Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.