„Az MKP a következetes érdekérvényesítés pártja”

Berényi József szerint a felvidéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) következetesen érvényesíteni és védeni akarja a szlovákiai magyarság érdekeit, de nem keresi a konfrontációt másokkal.

MNO
2011. 04. 16. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi nem a konfrontáció pártja vagyunk...mi ezt a bélyeget visszautasítjuk. Mi, az MKP, a következetes érdekérvényesítés magyar és dél-szlovákiai pártja vagyunk” – jelentette ki az MKP elnöke beszámolójában, amelyet a párt szombati tisztújító kongresszusán mondott el Nagymegyeren.

A tanácskozáson megválasztják az MKP új elnökét, valamint az új országos vezetőség tagjait. Az elnöki tisztségre egyedüli jelölt Berényi József jelenlegi elnök. Csáky Pál volt elnök bejelentette, hogy nem indul a legfőbb tisztségért.

Berényi József 2010 nyarától irányítja az MKP-t. Néhány héttel azután vette át a pártot, hogy az megbukott a júniusi parlamenti választásokon és kiesett a szlovák törvényhozásból. „Mindenkinek látnia kell, még a demokratikusan gondolkozó szlovákoknak is, hogy ha 2010-ben akár 7-8 képviselővel bejut az MKP a parlamentbe, akkor ma a szlovák kormány helyzete sokkal egyszerűbb lenne...a magyarság képviselete pedig sokkal elvszerűbb és tárgyszerűbb lenne” – értékelte az elmúlt évet Berényi.

Leszögezte: az MKP az elmúlt egy év alatt kikerült a válságból, sikerrel szerepelt az őszi helyhatósági választásokon és konszolidálódott, „jelene biztató, jövője viszont bizonytalan”. Szerinte ezért a következő választásokig nagyon nehéz három év vár a pártra, s nagyon keményen kell majd dolgozni a parlamentbe való visszakerülésért. Berényi, akit várhatóan újraválasztanak elnöki tisztségébe, a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokról is beszélt. „Mi a magyar kormányban soha nem ellenséget látunk és láttunk.

Korábban esetleg mérgelődtünk annak eredménytelensége miatt, de most igenis hangoztatjuk, a szlovák nacionalizmus ereje miatt a felvidéki magyarságnak szüksége van a mindenkori magyar kormány figyelmére és támogatására. Nélkülük Szlovákiában a kisebbségi jogok szűkítése még erőteljesebb lenne” – fejtette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, hogy „mi, MKP-sok tegyünk meg mindent azért, hogy a felvidéki magyarságot ne állítsák szembe Magyarországgal”.

A pártelnök beszámolója után Bárdos Gyula, az országos tanács elnöke értékelte a múlt évet, majd megkezdődtek a választások a párt országos vezető szerveibe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.