„Bármikor várható egy komolyabb árrobbanás” + Videó

Utoljára az ezredforduló előtt volt olyan tempójú a fogyasztói árak egyhavi áremelkedése, mint idén márciusban – derült ki a KSH adataiból. A drágulást a cukor árának meglepő, közel 30 százalékos megugrása, illetve az üzemanyagok árának emelkedése okozta. Megkétszereződött a gabonafélék, valamint a zöldség és gyümölcstermékek termelői ára is, piaci szakértők pedig azt prognosztizálják, hogy rövidesen kétszer annyiba kerülhet a tojás, és ötödével drágulhat a hús ára is.

MNO
2011. 04. 16. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását


Alacsony a forgalom a győri piacon. A burgonya termelői ára közel 70, a zöldségféléké 13 százalékkal nőtt, a gyümölcsöké pedig 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. „Nagy a szegénység errefelé. Nem merik nyíltan vállalni. Három darab alma. Egy-két kilót már nem is vesznek” – mondta Gombás László győrsági őstermelő.

A többség ugyan még megveszi a drága paprikát és paradicsomot, de egyre kevesebbet kér belőle. „Egy szem paprika 190 forint, meg 160. Vettem három darabot, de abból még lecsót sem tudok készíteni, és az drága. A gyümölcsök is. Az unokámnak pár szem kis epret vettem és 500 forintot fizettem érte” – nyilatkozta Petrési Lászlóné győri lakos.

Egyedül a tojás lett olcsóbb

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a mezőgazdasági termékek közül egyedül a tojás lett olcsóbb az elmúlt egy évben, de ott is drágulás várható. Egy tojás önköltségi ára 20 forint, a felvásárló pedig 1-2 forinttal ad érte többet. „Közismert, hogy a takarmányárak szinte megduplázódtak az elmúlt időszakban. Az üzemanyagárak és egyéb költségek is olyan szintre emelkedtek, amely veszteségessé tette a tojástermelést hazánkban. Bármikor várható egy komolyabb árrobbanás” – fogalmazott Kertész Tamás, a bőnyi Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója.

A mezőörsi Zsédely Rudolf növénytermesztő azt mondja, hiába kell mindenért többet fizetni a piacon, a termelő nem érez semmit az áremelkedésből.

Az állattenyésztők nem spórolhatnak az állomány ritkításával, mert tiltják az előírások – emlékeztet az Agrárkamara. „Az állattenyésztést még jobban sújtja, mint a fogyasztókat a magas ár. Gondoljunk bele, hogy ilyen árak mellett kellene az állatokat takarmányozni, akár a sertést, a baromfit, de még a szarvasmarhánál is jelentősen hozzájárul a költségekhez. Ma azt mondhatjuk, hogy az a gazda jár jól, akinek nincs állata, és a világpiacon, vagy a hazai piacon magas áron elad, minthogyha megpróbálja ezt az állatán keresztül tenni” – szögezte le Roszik Péter, az Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Előrejelzések szerint év végéig 15-20 százalékkal nőhet az élő sertés ára, ami várhatóan megjelenik a bolti árakban is.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.