Betiltották az ateista „körmenetet”

A portugál sajtóban természetesen a portugál mentőöv miatti nem enyhülő pénzügyi-gazdasági és politikai válság a fő téma, amely nemhogy enyhülne a segítségkérés ellenére, inkább súlyosbodik. A spanyolországi sajtó egyik vezető híre, hogy Madridban betiltották az ateisták csütörtökre tervezett körmenetét.

2011. 04. 14. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jornaldenegociós.pt, expresso.clix.pt, dn.pt – Portugália

A portugál gazdasági napilap, a Jornal de Negócios is vezető helyen tárgyalja a finn választások kampányáról érkező kedvezőtlen híreket. Martti Salmi, a finn pénzügyi tárca egyik tanácsadója a Reuters brit hírügynökségnek elismerte a tényt, hogy ha az Európai Uniót elutasító pártok kerülnek többségbe a jövő heti választásokon, akkor könnyen leszavazhatják a portugál mentőövet a hozzá szükséges parlamenti szavazáson, vagyis nem járulnak hozzá az 1,4 milliárd eurós finn részhez. Pedro Pereira Silva, a kormány és az államfő között közvetítő miniszter jelezte, a kormány figyelemmel kíséri a finnországi fejleményeket, és reméli, hogy végül a józan ész kerekedik felül. Az adósság-átütemezéstől tartó piacok úgy fejezték ki aggodalmukat, hogy újabb rekordra (10,465 százalékra) tornázták föl az öt évre szóló államkötvények hozamát, de még a két évre szóló papíroké is rekordmagasságba került (9,33).

Kedden minden portugál lap vezető helyen hozta a The New York Times véleményrovatában megjelent írást, amelyben a szociológus Robert Fishman azt fejtegette, hogy miért nem kellett volna segítségért folyamodnia Portugáliának. Az Expresso című független hetilap azonnal megkereste, és hosszú interjút készített vele, amelynek részleteit majd szombaton hozzák nyilvánosságra. A hetilap csütörtökön annyit elárult az egyesült államokbeli Notre Dame Egyetem tanárának interjújából, hogy Portugáliának az euróval van nagy problémája.

abc.es, elpais.com, elmundo.es, publico.es – Spanyolország

Előbb a madridi főpolgármester, Alberto Ruiz-Gallardón tiltotta be az ateisták nagycsütörtökre – április 21-ére – tervezett körmenetét, aztán a szocialista kormány megbízottja is nemet mondott az egyértelműen provokatív szándékú eseményre. A közlemény tizenegy indokot sorolt fel, amiért az istentagadók nem kapták meg az engedélyt a „körmenetre”. Például az útvonal időben és térben is megegyezett a hagyományos körmenetekkel, sőt az összes illetékes és érintett intézmény tiltakozott ellene.

A főváros azért tiltotta be előbb az eseményt, mert napokig hiába várt a kormánymegbízott, María Dolores Carrión válaszára. Még a madridi autonóm közösség vezetője, Esperanza Aguirre is megelőzte Carriónt, és elutasította a katolikus hívőket sértő megmozdulást. Az ateisták még fellebbezhetnek a legfelső bíróság madridi táblájához. A május 22-i helyhatósági és részleges tartományi választásokra készülő Ruiz-Gallardón üdvözölte a kormánymegbízott hasonló döntését, mert szerinte az ateisták csak a konfrontációt keresték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.