Bezárhatják az önkormányzatokat

A spanyol El Mundo és az El País is beszámolt a kubai kommunista párt hatodik kongresszusáról. A portugál sajtóban most már minden napra jut legalább egy sokkoló bejelentés: az egyik szerint az IMF és az EU is sokallja az portugál önkormányzatok számát.

2011. 04. 17. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elpais.com, elmundo.es – Spanyolország

A spanyolországi sajtóban élénk érdeklődéssel figyelik a Kubai Kommunista Párt (KKP) szombaton kezdődött hatodik kongresszusán zajló eseményeket, amelyre csak néhány médiumot engedtek be. Az El País írta meg, hogy Raúl Castro, a párt második embere szemmel láthatóan indulatosan támadt a párt azon csoportjainak, amelyek ellenzik az eddig bevezetett, és még bevezetendő gazdasági reformokat. Bár teljesen kizárja a „neoliberális sokkterápiát”, az biztos, hogy meg vannak számlálva az államilag támogatott és jegyre kapható áruk napjai, és csökkennek a szociális támogatások is.

Három új reformot is kilátásba helyezett, amelyeknek törvényi előkészítése is hamarosan befejeződik: a magánvállalkozóknak is engedélyezik a lakások, házak, gépkocsik adásvételét, a kubai magángazdálkodók még több termőföldet vehetnek bérbe, a harmadik törvény pedig lefekteti a magánvállalkozóknak nyújtandó hitelnyújtás törvényes kereteit. Szólt az utóbbi hónapokban szabadon engedett politikai foglyokról – a hivatalos elnevezés szerint ellenforradalmárokról – is, ennek kapcsán kiemelte a kubai katolikus egyház és Miguel Ángel Moratinos, az előző spanyol külügyminiszterének közvetítő szerepét.

Az El País helyi tudósítója viszont hangsúlyozta, hogy olyan ismerős jelszavak hangzottak el, mint „a kisebb állam” és „több piac, illetve magánkezdeményezés” a rendszer fennmaradásának érdekében. Az El Mundo már azt feltételezi, hogy az ellenkező 1000 küldött akár akarja, akár nem, mégis meg fogja szavazni a gazdasági intézkedéscsomagot, amelyről már hónapok óta vitáznak. Mert aki ellenkezik, azt politikailag ellehetetlenítik. Megújul a központi bizottság is, mert az 1280 tagjelölt átlag életkora 49 év, míg a politikai bizottság tagjaié 70 fölött jár.

expresso.clix.pt, ionline.pt – Portugália

Az Expresso c. hetilap is idézte három külföldön élő portugál közgazdász virtuális vitáját a válság megoldásáról. A beszélgetés felvezetőjében a „moderátor”, a szintén közgazdász Jorge Nascimento Rodrigues nem kertelt és megállapította, hogy érzése szerint a trojka, vagyis az EU, az IMF és az EKB példát akar statuálni, és a Portugáliára kipróbálandó modell „gyógyszerét” akarja alkalmazni más esetekre is. Nuno Garoupa szerint elkerülhetetlen, hogy 2013-ban vagy 2014-ben átütemezzék az adósságot. Álvaro Santos Pereira csalódottan az európai uniós szolidaritást kérte számon a tagállamoktól, mert most az a látszat, hogy ők jobban meg akarják megbüntetni őket a felelőtlen gazdálkodásért, mint az IMF.

A nemzetközi pénzintézet viszont megüzente az eladósodott önkormányzatoknak, hogy sokan vannak, és „kevesebb is elég” Ez annyit jelent, hogy Portugália is követheti a görög példát, ahol az ezer településről mintegy háromszázra faragják le a számukat. A Jornal „I” tudomása szerint a június ötödikén tartandó előre hozott választásokon a szocialisták (PS) már felvették a programjukba az IMF és az EU együttes követelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.