Családfakutató mozgalom indult

Az apró lépések taktikáját követve egy klub életre hívásával kezdődött, ám a későbbiekben a megyeszékhely diákságának széleskörű bevonásával a fiatalok helyi kötődéseinek erősítését célozza az a családfakutató mozgalom, melyet a napokban indított útjára a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ.

MNO
2011. 04. 16. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés mottójául is szolgálhatna az a bölcsesség, mely szerint „a nemzet szövetét a családok szálai alkotják”. E gondolat ugyanis hűen tükrözi a program lényegét, mely szerint minden ember jobban kötődik azokhoz, akik számára nem idegenek, akikhez rokoni szálak fűzik. Rokonaival és családjával együtt pedig ahhoz a vidékhez, településhez, ahonnan származik, amelyhez gyökerei kapcsolódnak – mondta Molnár Lajos Milán, az intézmény ügyvezető igazgatója. Ez adta az ötletet egy családfakutató mozgalom meghirdetésére Szolnokon, melynek első lépcsőjeként a témával szívesen foglalkozók közösségé formálása érdekében családfakutató klubot szervezett falai között az Aba-Novák Kulturális Központ.

Az alakuló összejövetelen mintegy kéttucat érdeklődő vett részt, akiket Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hasonló körének: a mezőtúri Bodoki-Fodor Helytörténeti Egyesület Családkutató Tagozatának vezetője, Ari Ilona, valamint a megyei levéltár szakértője, Cseh Géza avatott be a különleges, gyakran több éven át tartó és ez idő alatt életre szóló szenvedéllyé váló kutatómunka rejtelmeibe.

Cseh Géza előadásában számos általános érvényű tanulságot is megosztott hallgatóságával. Egyebek mellett elmondta: a „nyomozást” érdemes visszafelé, az ismert személyektől és adatoktól az ismeretlenek felé haladva végezni. Eközben talán a legnehezebb feladatok egyike a beszerzett információk értékelése, hiszen a családfakutatás egyik alapigazsága, hogy „senki sem hazudik, de ugyanarra a dologra mégis mindenki másként emlékszik”. A másik visszatérő motívum pedig az, hogy a legtöbb, hosszú időre visszanyúló, elmérgesedett családi viszály kulcsa rendszerint valamilyen örökléssel kapcsolatos konfliktusban keresendő.

Ari Ilona arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt valaki beleveti magát a keresgélésbe, nem árt némi elméleti ismerettel is felvérteznie magát. Felajánlotta a szolnoki közösségnek, hogy egy-egy tematikus előadás keretében az elkövetkező hónapok összejövetelein választ ad majd a családtörténeti forrásokkal, a fellelt adatok dokumentálásával, a könyvtárak, levéltárak, az anyakönyvek és az internet használatával kapcsolatos kérdésekre. Ezen kívül segít a klubtagoknak kiigazodni a különböző társadalmi osztályok, rétegek kutatásának sajátosságai között, támpontokkal és szerkesztési útmutatással szolgál a családtörténetek összeállításához, valamint a kézi, vagy számítógépes családfa elkészítéséhez is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.