Czomba: Közmunkaprogram indult a magánerdőkben

Közmunkaprogram indult a magánerdőkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium 710 millió forint összegű támogatásával mintegy 800 állástalan ember jutott munkalehetőséghez – jelentette be pénteken Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Napkoron.

MNO
2011. 04. 15. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca márciusban 1,5 milliárd forint összegű támogatásra írt ki pályázati lehetőséget az erdőtulajdonosoknak, akik közül 64-en, 802 közmunkás hat és kilenc hónapos, 8 órás foglalkoztatásához 710 millió forint összegű támogatást kaptak – mondta az államtitkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Hozzátette: a pályázóknak 10 százalékos önerőt kellett biztosítani a közmunkához, így a magánerdőkben közel 800 millió forint értékű foglalkoztatás valósul meg a következő hónapokban. Az alkalmazott állástalanok minimálbért, vagy – képzettség esetén – szakmunkás minimálbért kapnak a közmunkáért.

Végzettséget is szerezhetnek

A magánerdőkben rendbe teszik a közlekedési-, sétáló- és turistautakat, a pihenőpadokat, illetve tanösvényeket, valamint vágástakarítást, gyommentesítést végeznek. Felszámolják az esetleges illegális hulladéklerakókat, illetve bekapcsolódnak a telepítési munkálatokba is. Emellett szakmai képzésbe is bekapcsolódhatnak, fakitermelői, vagy motorfűrész-kezelői végzettséget szerezhetnek.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a magánerdőkben indított program újnak számít, hiszen korábban soha nem alkalmazhattak még közmunkásokat a tulajdonosok. Az MTI kérdéseire válaszolva elmondta: az első ízben indított közmunkaprogram tapasztalatainak levonása után elképzelhető, hogy a 1,5 milliárdos keret megmaradt részét, mintegy 800 millió forintot – új pályázat alapján – további foglalkoztatási programokra használják majd fel a magánerdőkben. Közölte azt is, hogy a jövő héten további 1700 munkanélküli alkalmazásával a vízügyi igazgatóságoknál és a vízügyi társulásoknál indítanak közmunkaprogramot. A kormány a nyáron új programok indításával kapcsolatban is határozatot hoz, hogy minél több állástalan ember juthasson munkához, a segély helyett.

Czomba: 87 ezren a közfoglalkoztatásban

Czomba Sándor tájékoztatása szerint jelenleg 87 000 ember vesz részt a közfoglalkoztatásban. Kiemelte, hogy az önkormányzatoknál 16 ezer embert alkalmaznak 8 órás időtartamban, akik 9-11 hónapot dolgozhatnak. Megemlítette, hogy a múlt évben 9200 volt a helyhatóságoknál foglalkoztatottak száma. Az államtitkár kitért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliségi helyzetre is, s örvendetesnek nevezte, hogy a magánerdőknél indított közmunkaprogramban kétszázan dolgozhatnak, míg a jövő héten induló vízügyi programban további háromszázan jutnak majd munkához. A térségben – jegyezte meg – jelenleg a 70 ezerhez közelít a nyilvántartott álláskeresők száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.