Fazekas: Telitalálat, hogy napirendre került ez a téma

Fazekas Sándor szerint telitalálat volt, hogy az édesvízi halgazdálkodás témakörét sikerült napirendre vetetni az uniós miniszterek tanácsában. A vidékfejlesztési miniszter ezt pénteken mondta az MTI-nek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/777889" target="_blank">• A tenger nélküli tagországok is hallatták a hangjukat</a></strong>

MNO
2011. 04. 15. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető Luxemburgból érkezett haza pénteken, ahol részt vett az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján. Magyarország számára az édesvízi halgazdálkodás reményteljes és fontos ágazat, mivel az emberek egyre inkább keresik és fogyasztják a halat – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az ágazat fejlesztése nemcsak az egészséges táplálkozás irányába tett lépést jelent, hanem munkahelyeket is teremt. Utalt arra, hogy a Halászati Operatív Program (HOP) keretében 2 milliárd forint forráshoz juthatnak a magyar édesvízi halgazdálkodásban szerepet vállaló gazdálkodók.

Mint mondta, az édesvízi halgazdálkodás nemcsak Magyarország számára fontos, hanem az EU számos tagállamának is, amit az is mutat, hogy a témához mintegy 20 hozzászólás volt a legutóbbi miniszteri tanácskozáson. Sikerült elérni, hogy a készülő közös halászati politikában kellő súlyt kapjon az édesvízi halgazdálkodás és így várhatóan új pillére lesz majd a formálódó új halászati politikának – közölte Fazekas Sándor.

Emellett egy halászati tanácsadó testület létrehozásáról is született döntés, amely a halászati politika reformjánál intézkedési terveket dolgoz ki a szükséges feladatok megoldására. A miniszter elmondta, hogy tárgyaltak a kormoránok édesvízi halállományban okozott kártételeiről is, s van esély arra, hogy a gazdálkodók segítséget kapjanak a károk kompenzálására. Az édesvízi halgazdálkodás fejlesztése lehet az egyik útja annak, hogy az unió belső haltermelése növekedjen. Ma ugyanis az EU nettó halimportőr.

Fazekas Sándor szerint a miniszteri tanácskozáson elhangzottak jó alapot és fontos támpontot kínálnak a bizottság számára az új halászati politika kidolgozásához. Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 4,2 kilogramm halat fogyaszt, a fogyasztás mintegy felét a hazai termelésű halak adják. A múlt évi haltermés 21-22 ezer tonna volt, mintegy 15 százalékkal kevesebb az átlagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.