Gyűlnek az orangutánok Nyíregyházán

Nyolcra bővült a Nyíregyházi Állatpark fiatal borneói orangutánjainak (Pongo pygmaeus pygmaeus) száma: az elsősorban tenyésztési céllal tartott csapat legújabb tagja Svédországból érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre.

MNO
2011. 04. 15. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bunga névre hallgató hatéves hím az Európai fajmegmentési program keretében került Nyíregyházára, következő éveit pedig itt fogja eltölteni – mondta az MTI-nek pénteken Gajdos László igazgató. Az „orangutánóvodában” a felnőttkorra készítik fel a fiatal állatokat, amelyek a gondozók segítségével tanulnak és szocializálódnak.

Néhány év elteltével Európa különböző állatkertjeibe szállítják őket, ahol családot alapíthatnak majd.

Jelenleg nyolc orangután él a parkban, de az állomány folyamatosan cserélődik: nemrégiben egy francia orangután hím érkezett, amely rövidesen Hollandiába fog menni, most jött ez a „svéd fiú”; hozzá egy holland állatkertből érkezik hamarosan egy fajtárs.

A program keretében már régóta helyeznek el fiatal orangutánokat Nyíregyházán, de a park maga is foglalkozik a tenyésztésükkel. A jó megfigyelőképességgel és kiemelkedő intelligenciával rendelkező orangután az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj a Földön. A múlt század elején még 300 ezer orangután járta a természetes élőhelyüknek számító délkelet-ázsiai vadont, de számuk 1971-re 4500 alá csökkent. A védelemnek és a visszatelepítési programoknak köszönhetően számuk mára jelentősen növekedett, jelenleg 25 ezer egyed élhet Borneón és Szumátrán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.