Hatalmas segítség lehet ez a sportnak

A nyilatkozatok alapján azt gondolom, az Európai Bizottság is szeretne nyár elejére döntést hozni a magyar sportfinanszírozásról – jelentette ki Szalay Ferenc a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. <br />

MNO
2011. 04. 15. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon bízom benne, hogy június végén, július elején már megkapjuk az uniós állásfoglalást a társasági adó sportcélú felhasználását illetően – mondta Szalay Ferenc. – Ekkor már azt is tudni fogjuk, hogy mit támogat egyértelműen Brüsszel, és mi az, amit még tovább kell vizsgálni. Azonban a döntéstől függetlenül csak ismételni tudom önmagam: senki ne számítson arra, hogy a társaságiadó-felajánlásokból az idén meg tudja oldani a profi sport problémáit. A klubok inkább azon gondolkozzanak, hogy milyen szponzori támogatásokat tudnak lekötni a 2011/12-es bajnoki szezonra. A cégek képviselőinek pedig azt kell tudniuk, hogy ez a támogatási forma nem olyan lehetőség, amivel a szponzorációt ki lehet váltani. Ez egy plusz anyagi juttatás a szponzorpénzeken felül, és fontos, hogy ezt a cégek is így kezeljék, hiszen ha ők ebben kibúvót látnak, akkor számos sportág rosszul járhat.

Szalay Ferenc elmondta azt is, hogy szerinte az utánpótlás-nevelés, illetve a létesítményfinanszírozás támogatását jóváhagyja majd az unió. – Arról még vita van, hogy egy stadionberuházás vagy például egy atlétikai pálya építése esetén az állam milyen garanciát tud adni arról, hogy a létesítmény csak utánpótláscélokat szolgál majd. Mi azt mondjuk erre, hogy az önkormányzatok sportlétesítményeiben többnyire gyerekek sportolnak, és a támogatást ilyen létesítmények építésére fordítanánk. Ma Magyarországon 360-370 tornaterem hiányzik, és ha szeretnénk kötelezővé tenni a mindennapos testnevelésórát, akkor ehhez ezekre a létesítményekre feltétlenül szükség van.

Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának alelnöke hozzátette, a profi sport támogatását illetően még számos kérdést tisztázni kell. – Az már biztos, hogy a profi játékosok bérét nem lehet a társaságiadó-felajánlásokból finanszírozni. Azt szeretnénk elérni, hogy a klubok, szakosztályok működési költségeinek egy részét ebből a forrásból lehessen fedezni.

Arról még vita van, hogy az edzők, gyúrók, alkalmazottak bérét vagy például az utazást, a terembérletet, a felszerelést, illetve az étkeztetést lehetne-e ebből finanszírozni. Mivel a klubokon belül komoly utánpótlásmunka folyik, biztos vagyok benne, hogy ebben a kérdésben is születhet kompromisszum – mondta Szalay Ferenc.

(DIGI Sport)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.