Már megkezdődtek a tárgyalások

Bővíti ipari parkját a nyíregyházi önkormányzat, ahová már három befektető is jelentkezett – jelentették be a városi közgyűlés pénteki ülésén, amelyen a négyéves gazdaságfejlesztési programot fogadták el.

MNO
2011. 04. 15. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ferenc, a város Fidesz–KDNP-s polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, a három nagybefektetővel már tárgyalnak az ipari park bővített részébe történő betelepüléséről. A befektetők 25 millió euró, a jelenlegi árfolyamon mintegy 6,5 milliárd forint értékű fejlesztést terveznek, s a beruházások egyedi kormánydöntés alapján történhetnek majd. Az egyik befektetőnek a kormány már meg is tette támogatási ajánlatát, tette hozzá.

A részleteket nem kívánta felfedni a polgármester, mindössze annyit jegyzett meg, hogy a beruházási tervek véglegesítése után hozzák nyilvánosságra a fejlesztési elképzeléseket. Az önkormányzat gazdaságfejlesztési programja alapján az M3-as autópálya mellett fekvő nyíregyházi ipari parkot keleti és déli oldalán bővítik, ahol jelentős szabad területek állnak rendelkezésre. Az 1997-től működő ipari terület mostani 106 hektáros része már megtelt külföldi és hazai vállalkozások gyáraival, üzemeivel. Mintegy 4500 új munkahely jött létre a parkban, 85 milliárd forint értékű befektetéssel.

A legnagyobb foglalkoztató a svéd Electrolux hűtőgépgyára, valamint a dán Lego gyermekjáték készítő üzeme, ahol az alkalmazottak száma meghaladja az 1000-1000 főt. Az ipari parkban működő gyárak és üzemek tavaly 50 milliárd forint értékű terméket állítottak elő. A nyíregyházi önkormányzat most elfogadott gazdasági programja egy jelentős idegenforgalmi beruházásról, a sóstógyógyfürdői üdülőközpont hárommilliárdos fejlesztéséről is szól.

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács előzetesen már elfogadta a pályázatot, amely kétmilliárd forint összegű támogatást kapna, s ha a kormány is igent mond, akkor megkezdik a szállodaépítést is magába foglaló projekt véglegesítését. A programban szerepel továbbá egy környezetvédelmi beruházás megvalósítása is, a szennyvízhálózat százszázalékos arányú kiépítése a külvárosi és a bokortanyai lakóterületeken. A 13 milliárdos fejlesztés – amelyet az Európai Unió csaknem 10 milliárd forinttal támogat – már évek óta húzódik, s az új összetételű, októberben megválasztott önkormányzat ősszel végre szeretné elkezdeni az építkezést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.