Már menekülnek Portugáliából

A katalán La Vanguardia gazdasági rovata a szerdán életben lépett új törvényről írt, amelynek alapján a spanyol jegybank ezentúl ellenőrizheti a bankvezérek fizetését is. A portugál Expresso megint szomorú meglepetést okozott a mentőöv első részletének folyósítása előtt. A Diário de Notícias pedig rögzítette a tényt, hogy megindult az elvándorlás – főleg Brazíliába – a kilátástalan körülmények miatt.

2011. 04. 16. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lavanguardia.es – Spanyolország

A lap közzétette hét bankvezér fizetését, amelyből kiderült, hogy nem Emillio Botín, a Banco Santander CH elnöke keresi a legtöbbet évi 5,3 millió eurójával, hanem Alfredo Suárez, a BSCH vezérigazgatója 9,3 millióval. Ana Patricia Botín, a BSCH nagy-britanniai fiókjának vezérigazgatója – ő Emilio Botín lánya – a nyolcadik 3,5 millióval. A törvény feljogosítja a spanyol hatóságot, hogy adatokat szerezzen be minden legalább egymillió eurónál nagyobb fizetésről és befektetésről, amelyeket át kell adnia az Európai Bankhatóságnak (EBA), akárcsak az Európai Piac- és Értékhatóságnak (ESMA) is.

Expresso.clix.pt, dn.pt – Portugália

A Standard and Poor's hitelminősítő ügynökség bejelentette, hogy még ha meg is ajánlják a most már százmilliárd euróra becsült mentőövet, 2013-ban újabb összeget kell felvennie az Ibériai-félsziget kisebbik országának. A pénteken közölt elemzésben tudatta, hogy a portugál gazdaság legjobb esetben is idén 2, jövőre pedig 1,2 százalékos visszaesésre kell, hogy számítson. Az új fellendülés csak 2013-tól várható, a munkanélküliség viszont tovább emelkedhet, idén 12 százalékra, jövőre pedig a 13 százalékot is elérheti. Negatív forgatókönyv szerint a portugál recesszió idén 3 százalékos lehet, míg az állástalanok aránya elérheti a 17 százalékot is, és a fellendülés csak 2014-ben kezdődhet.

A Diário de Notícias pénteken közölt egy első összeállítást azokról a polgárokról, akik már el is hagyták hazájukat elsősorban a testvérország, Brazília felé. A brazil fél már fontolgatja a munkavállalás könnyítését bizonyos szakmákban, mert egyelőre a jól képzett mérnökök a szigorú pályázati feltételek miatt nem kapnak állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.