Mindent elborít a feketegazdaság Bulgáriában

Négy évvel az uniós belépést követően továbbra is magas a feketegazdaság aránya a bolgár gazdaság egészében: egy most kiadott tanulmány szerint ez az arány akár a GDP 36 százalékát is elérheti.

MNO
2011. 04. 15. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összeg tavaly több mint 20 milliárd leva (10,23 milliárd euró) volt – becsli a ZID kutatóközpont tanulmánya. A pénz főként áfacsalások, adóeltitkolás és vámcsalások révén kerülte el az államkasszát, és az ilyen jellegű bűncselekmények száma növekvő arányú, annak ellenére, hogy a társasági és jövedelemadó egységesen 10 százalék, egyike a legalacsonyabbaknak az EU-ban. A feketegazdaság jelenléte az energiaágazatban, az egészségügyben, a gyógyszeriparban a legerősebb, a tanulmány szerint.

Bulgáriában a szerdán elfogadott, három évre szóló konvergenciaprogram legfőbb célkitűzése az adók alacsony szinten tartása a költségvetési kiadások visszafogása mellett. Az egységes társasági és személyi jövedelemadó kulcsot 10 százalékon kívánja tartani a kormány, a kiadások pedig nem haladhatják meg a GDP 40 százalékát.

A kabinet abból indul ki, hogy a gazdaság a következő három évben évente 3,6-4,4 százalékkal fog gyarapodni, de a növekedés nem éri el a válság előtti 6 százalékos szintet. Bulgária a tavalyi második negyedévben került ki a recesszióból, és a kormány 2010 egészére 0,7 százalékos növekedést vár. Az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százaléka volt tavaly a tervezett 4,6 százalékkal szemben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.