Módosítják az algériai alkotmányt

Az algériai államfő pénteken bejelentette, hogy hamarosan módosítják az alkotmányt és több fontos törvényt a „képviseleti demokrácia megerősítésének” céljából.

MNO
2011. 04. 16. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Azíz Buteflika a nemzethez intézett televíziós beszédében kijelentette: módosítani kell az 1996-os alkotmányt, hogy a demokrácia megerősítésének érdekében kiteljesítsék az intézményi rendszert. Közölte, hogy a politikai pártok és alkotmányjogászok részvételével alkotmányozó bizottságot állít fel, majd javaslataikat a parlament elé terjeszti, vagy népszavazásra bocsátja az új alaptörvényt.

Az elnök a választási törvény mélyreható felülvizsgálatát is megígérte. Minden politikai pártot bevonnak ebbe a munkába, függetlenül attól, hogy van-e képviselőjük a parlamentben. Hozzátette, hogy a 2014-es elnökválasztásra külföldi megfigyelőket is meghívnak. „Minden intézkedést megteszünk, hogy biztosítsuk a szabad és tisztességes választásokat, ideértve nemzetközi megfigyelők részvételét” – mondta az elnök. Ugyancsak módosítják a pártokról szóló törvényt. Az elnök szerint ezáltal lehetővé válik „a pártok hatékonyabb hozzájárulása az ország megújításának folyamatához”.

Buteflika emlékeztetett arra, hogy első elnöki mandátuma (1999-2004) idején megteremtették a békét és a biztonságot, majd második megbízatása (2004-2009) alatt „ambiciózus fejlesztési programok” indultak. Mindezt a demokratikus folyamat elmélyítését célzó politikai reformokkal kívánja betetőzni harmadik elnöki mandátuma alatt – tette hozzá.

Az egyiptomi és tunéziai vezetőket elsöprő népfelkelésektől eltérően Algériában eddig csak a fővárosban voltak tüntetések, amelyek résztvevői az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat követeltek. Az egyre népesebb tüntetések azonban már mindennapossá váltak, és fenyegetést jelentettek az OPEC-tag Algéria stabilitására. A kormány mindeddig az olajból származó bevételekkel szerelte le a tüntetőket, ebből finanszírozta a gazdasági követelések teljesítését.

„Nagyon fontos annak elismerése, hogy nemcsak a társadalmi és gazdasági, hanem a politikai reformok is segítenek a válság megoldásában” – mutatott rá Mohamed Lagab politikai elemző, az algíri egyetem tanára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.