Negyven rendőr sérült meg az oszlatáskor

Negyven rendőr megsérült, amikor megpróbálták feloszlatni a fundamentalista muszlim szalafista mozgalom tüntetését az észak-jordániai Zarkában pénteken. Hat rendőrt késsel sebesítettek meg, állapotuk súlyos.

MNO
2011. 04. 15. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken Jordánia más városaiban is tartottak több ezer fős, kormányellenes tüntetéseket a baloldali ellenzéki pártok és a Muzulmán Testvériség felhívására. A reformpárti tüntetések margóján tartott szalafista megmozdulás résztvevőinek fő követelése nem a politikai változás, hanem bebörtönzött társaik szabadon engedése volt. A demonstrációt azután kezdte feloszlatni a rendőrség, hogy a szélsőségesek az általuk ateistának kikiáltott járókelőkre támadtak.

A radikális iszlamisták többek között egyik vezetőjük, Abu Mohammed al-Makdiszi bebörtönzése ellen tiltakoztak. Al-Makdiszit, aki az iraki al-Kaida vezetőjének, Abu Muszab az-Zarkávinak volt a szellemi mentora, azzal vádolják, hogy harcosokat toborzott az afganisztáni tálibok számára. Az elmúlt hónapban a tüntetők és a kormánypárti erők összecsapásaiban a fővárosban, Ammanban egy ember meghalt, 160-an pedig megsebesültek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.