Nem tükrözi a valóságot a magas olajár?

Az olajpiacon megfelelő a kínálat, és az olaj ára nem tükrözi a valós kereslet-kínálati viszonyokat – közölte az olajtermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi gyűlése résztvevőinek címzett közleményben.

MNO
2011. 04. 17. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet kutatási részlegének vezetője, Hasszan Kabazard a közleményben úgy fogalmaz: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket, és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék. Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy, és semmi sem indokolja a jelenleg érvényes magas árakat – tette hozzá.

A közleményben arról tájékoztat az OPEC, hogy az OPEC-tagállamok által kitermelt olaj világpiaci kereslete a második negyedévben eddig elmaradt a termelés szintjétől, így tovább nőhetnek a készletek. De továbbra is jelentős bizonytalanság van a kereslet pályáját illetően a japán természeti katasztrófa és a magas árak hatása miatt – fogalmaz Kabazard. A közlemény szerint az OPEC kész lépéseket tenni az olajár stabilitásának megerősítésére. „Az OPEC továbbra is teljesíti hosszú távú célkitűzését, hogy a nyersolaj ára igazságos és méltányos maradjon” – írja az OPEC közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.