Portugália kinyögte az első törlesztést

A portugál sajtóban nem tudnak elszakadni a válság témájától: Portugália pénteken kinyögte ugyan a júniusig esedékes egyik törlesztőrészletet, de korántsem nyugodtak meg a piacok. A mexikói El Universal, és a Milenio, valamint a spanyol El Mundo mexikói rovata arról írt, hogy a katonák elfogták a sinaloai, vagyis a legerősebb drogkartell vezetőjének jobbkezét.

2011. 04. 15. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt, dn.pt, publico.clix.pt – Portugália

Portugália kinyögte az ebben a hónapban esedékes 4,3 milliárd eurós hozamot, amelynek kötvényeit még 2005-ben bocsátotta ki. A határidős hozamok szinte kivétel nélkül új rekordot értek el ezen a napon, az öt évre szóló például 10,548 százalékon állt a kifizetés pillanatában. Az Expresso c. hetilap elemzője szerint ennek a piacok nyugtalansága az oka, mert aggódnak az esetleges adósság-átütemezési hírek miatt. A június elejére kiírt választások előtt még egy 4,9 milliárdos tétel kifizetése is vár a már csak ügyvezető Sócrates-kormányra. Ricardo Cabral, a Madeirai Egyetemen tanító közgazdász szerint a portugál kormánynak azt is figyelembe kell vennie nem irigylésre méltó jelenlegi helyzetében, hogy hitelezői ugyancsak bajban vannak. Ő egyébként egy éve hajtogatja a távoli Madeira szigetéről, hogy már rég kellett volna kérnie a portugál adósság átütemezését – még mielőtt rászorult volna az EU és az IMF segélycsomagjára.

Cabral a Sócrates-kormány segítségkérése előtt azzal lepte meg a portugál közvéleményt – is –, hogy szerinte nem lett volna rá szükség egyáltalán, Portugália önerőből megoldotta volna a válságból való kilábalást. Az IMF francia ügyvezető igazgatója, Dominique Strauss-Kahn viszont fenyegető üzenetet intézett az ország vezetőihez. A Független Tévé (TVI) kereskedelmi csatornának adott interjúban kilátásba helyezte az országnak, hogy sokáig fogják nyögni az újabb fájdalmas megszorítócsomagokat, mert egy ország tartósan nem költhet többet, mint amennyit megtermel. Az Expresso gazdasági rovata pedig azzal is kecsegtette a lakosokat, hogy az unokáknak is lesz még mit fizetniük a PPP-konstrukcióban megvalósult 59,6 milliárd eurós beruházásokért, vagyis több mint 40 évig kell törleszteni csak ezeket a tételeket.

milenio.com, eluniversal.com.mx – Mexikó, elmundo.es – Spanyolország

A mexikói hadsereg csütörtökön elfogta Joaquín El Chapo („Tökmag”) Guzmán, a legerősebb mexikói drogkartell jobbkezét. A sinaloai kartell második embere, Raúl Sabori Cisneros, „A Fekete” fedőnévre hallgató férfi a az Egyesült Államokkal szomszédos Sonora államban fekvő Hermosillo településen, Sonora államban került a hatóságok kezére – tájékoztatta a közvéleményt a mexikói védelmi tárca (Sedena) honlapja. A tájékoztató felfedte azt a részletet is, hogy titkosszolgálati eszközök felhasználása és minden részletre kiterjedő rajtaütés révén jutottak Sabori nyomára és ejtették foglyul egyetlen puskalövés nélkül.

Az El Universal vezető híre közölte Tamaulipas állam lakosaival, hogy nem rendelik el a rendkívüli állapotot. Az intézkedés lehetősége azért merült föl, mert tavaly augusztushoz hasonlóan a múlt héten ugyan ebben az államban találtak újabb tömegsírt, ezúttal nem 72, hanem már 145 áldozattal. Az Egyesült Államokkal szintén szomszédos Tamaulipas állam belügyi felelőse szerint ehelyett inkább a három hatalmi ág szorosabb és összehangoltabb együttműködésére van szükség. A mexikói egyetemek azonban már készülnek a nagyobb biztonsági intézkedések bevezetésére, mert a felsőoktatási intézmények hallgatói egyre védtelenebb célpontok a leszámolások ellen. Az egyetemek rektorai pénteken beszélik meg a közös terv részleteit, hogy megoldják az oktatás zavartalanságát és biztosítsák diákjaik testi épségét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.