Real-Barca: üzletileg a Madrid a jobb

A spanyol Cinco Días című gazdasági napilap elemzése a szombati újabb „El Clásico”, vagyis a Real-Barca következő rangadója előtt áttekintett tíz évet, de pénzügyi szempontból. Csillagászati összeg jött ki, és kiderült, hogy ezen a téren sokkal jobb a Real.

2011. 04. 15. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ két leggazdagabb focicsapata, a Real Madrid és az FC Barcelona nemcsak a pályán, hanem a befektetésekben is egymás vetélytársa. Tíz év alatt mindkét klub több mint hatmilliárd eurót költött – a Real 3,554 milliárdot, a Barca meg 2,462 milliárdot –, tehát ebben is megelőzik a világ többi klubcsapatát. A Real és a Barcelona üzleti stratégiája nem sokban különbözik egymástól, akármennyire is mást hallanak a szurkolók a tömegtájékoztatási eszközökből, mondta Sandalio Gómez, a navarrai üzleti főiskola, az IESE egyik tanára, aki mellesleg egy üzleti sportmenedzser központ vezetője is. Gómez tavaly megvizsgálta a két csapat üzleti stratégiáját és levonta a következtetést, hogy szilárd a Madrid üzleti programja, pedig a közelmúltban elég gyakran váltott elnököt.

A Barcelona átvilágítása fordított eredményt hozott, mert töretlen ugyan a sportvezetési stratégia, de az üzleti siker terén már van mit kifogásolni. A Real a bevételek 98,7 százalékát a kiadásokra költi, míg a Barcelona 115 százalékkal többet költ, mint amennyit bevételez. És ezen a téren kap fontos szerepet a játékosok értéke, mert a Barca játékosai, és a csapat személyzete felemésztik a bevételek 77 százalékát. A következtetés: a bajnokesélyes fenntartási költségvetése drágább, mint a tőle eléggé lemaradt spanyol óriáscsapat. A Real tavaly 38 millió euróért túladott két értékes holland játékosán – Robbenen és Sneijderen –, és végül 23,9 millió eurós többlettel zárta a játékoseladási tételt, míg a Barca 79,6 milliós veszteséget könyvelt el bajnoksága ellenére. A nettó vagyon a Realnál 220 millió euró többlet, míg a Barcában 59 millió, de mínuszban.

(cincodias.com, marca.com – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.