Szakad az ETA?

A spanyol csendőrség őrizetbe vett egy baszk testvérpárt Baszkföld egyik provinciájában, mert feltehetőleg az ETA Erraka nevű logisztikai kommandójának tagjai voltak. Vadászházukban és több más rejtekhelyen eddig csaknem két tonnányi robbanóanyagot foglaltak le. A spanyol El País, a Diario Vasco és a Deia is rögzítette a volt ír kormányfő, Bertie Ahern véleményét többek között az északír békefolyamat lehetséges baszkföldi alkalmazásáról.

2011. 04. 14. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a spanyol csendőrség elfogta az Esnaola testvérpárt, mert kiderült Aitorról és Igorról, hogy nemcsak a „tronkolaritzát”, a farönkfűrészelés hagyományos baszk sportját űzték, hanem az ETA-nak is végeztek logisztikai feladatokat. Vadászházuk átkutatásakor a csendőrök és az Ertzaintza, a baszk autonóm rendőrség egységei 850 kilónyi robbanóanyagot találtak. Eddig ez a legnagyobb mennyiség, amelyet Spanyolország területén rejtegetett a baszk fegyveres szervezet. A csendőrség csütörtöki bejelentéséből pedig kiderült, hogy egy navarrai másik raktárban további több száz kilónyi egyéb robbanóanyagot tároltak, és az együttes mennyiség elérheti akár a két tonnát is. Csütörtökön a hatóságok elfogták a baszkföldi Donostiában (San Sebastiánban) Ander Etxeberriát is, aki valószínűleg a testvérpár és az ETA vezetése között volt az összekötő. A csendőrség újabb rejtekhelyeket keresett és talált is.

Az ETA-ra is szakadás vár?

Bertie Ahern, a republikánus és háromszoros volt ír liberális kormányfő (1997-2008) nyilatkozott a spanyol El Paísnak. Az 59 éves politikus tevékenyen kivette részét az IRA és az északír kormány közötti béketárgyalásokból, és a napokban érkezett Donostiába, Gipuzkoa provincia székhelyére. Ahern azért kapott meghívást a 2009 óta kísérleti baszk – szocialista-néppárti – nagykoalíciótól, mert az autonóm baszk kormány politikusai kíváncsiak Ahern előadásában felvázolt tapasztalataira: hogyan érték el a nagypénteki megegyezés (1998. április 10.) után 11 évvel, hogy a lakosság elsöprő többsége (99 százaléka) elutasítja a terrorizmust, és a korábbi ősellenségek, az unionisták meg a republikánusok koalícióra léptek egymással.

Ahern szerint az ETA-ban is elkerülhetetlen a szakadás, mert az ír szakadár szervezetben, a fegyveres harccal már hat éve felhagyott IRA-ban is akadtak néhányan („Valódi IRA”), akik nem fogadták el a leszerelést és a fegyverletételt. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy április 2-án halálos merényletet hajtottak végre egy katolikus rendőr ellen. Ennek ellenére úgy véli, hogy az ír modell mindenképpen alkalmazható a baszk konfliktusra. De mintha az ETA-nak is üzent volna, amikor kijelentette, hogy „egy demokratikus kormány nem ülhet tárgyalóasztalhoz olyan pártokkal, amelyek részt akarnak venni a politikai életben, de nem utasítják el az erőszakot”. A bilbaói Deia (Felhívás) című lap megkérdezte a konferencia másik résztvevőjét, a már 73 éves Harold Goodot, az ír metodista lelkészt is, aki leszögezte, hogy minden békefolyamatban szerepet kell kapnia egy olyan félnek, aki nem érdekelt a konfliktusban. Good is részt vett a húsvéti megegyezést előkészítő tárgyalásokban.

Vége az ETA-nak vagy csak leteszi a fegyvert?

Ide tartozik az a friss hír is, hogy a legfelsőbb bíróság csütörtökön hozta meg jogerős döntését. Ennek értelmében a Sortu (létrehozni) nevű új baszk párt nem indulhat a május végi helyhatósági és részleges tartományi választásokon az úgynevezett hazafias – abertzale – baloldal képviseletében. José Luis Rodríguez Zapatero, a kínai látogatáson tartózkodó szocialista kormányfő pedig Pekingből üzent a spanyolországi közvéleménynek: nagyon közel az ETA vége. Első helyettese, és belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba bővebben nyilatkozott, mert hozzátette, hogy az ETA elérkezett létezésének utolsó szakaszához.

(elmundo.es, elpais.com, abc.es, lavanguardia.es, deia.com, diariovasco.com, gara.net stb. – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.