Tóásó-ügy: megkínzott koronatanú, lefizetett és megfélemlített bírók

Két esztendeje <a href="http://www.mno.hu/portal/630348?"><strong>végezték ki</strong></a> Santa Cruzban Eduardo Rózsa Florest és két társát. A városban péntek este felvonulás tartottak az ártatlanul bebörtönzött politikai foglyok érdekében, szombaton pedig a Las Americas szállodában szerveznek emlékezést a kivégzettekre. Tóásó Előd és 37 társa vádemelési perében a bíró nem találta elégnek a bizonyítékokat és a vádlóknak öt napjuk van, hogy új vádiratot készítsenek.

Lukács Csaba (Bolívia)
2011. 04. 16. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perdöntő erejű lehet az a hangfelvétel, amely pénteken került nyilvánosságra Bolíviában. Az EJU! televízióban lejátszott felvételen a terrorizmussal vádoltak perének vezető ügyésze, Marcel Sosa elmeséli egy kollégájának, hogyan kínozták meg a koronatanút, hogyan fizették le, és hogyan fogják megölni, ha nem vall a nekik megfelelő módon. Kiderül az is, hogyan fizették le bírókat és hogyan távolították el azokat a Legfelsőbb Bíróságból, akiket nem sikerült behódoltatniuk.

Tóásó Előd és gyanúsított-társai vádemelési tárgyalásán péntek este Roland Sarmineto bíró ügy döntött: a vád nem tudott elég bizonyítékot prezentálni, ráadásul ezek ellentmondásban vannak önmagukkal, ezért öt nap múlva új eljárásra kerül majd sor (azt egyelőre nem tudni, hol és mely bíró vezetésével). Marcel Sosa ügyésznek öt napja van arra, hogy új vádiratot készítsen, új bizonyítékokkal – a védőügyvédek szerint a régieket már nem használhatják fel az új eljárásban, így megszűnik a terrorizmussal való gyanúsítás lehetősége és Tóásó Elődöt szabadlábra kell helyezzék, mert fél évvel túllépte a vádemelés nélkül előzetesben eltölthető maximális időt, a tizennyolc hónapot. Úgy tudjuk, a foglyokat szombaton visszaszállítják Cochabambából La Pazba.

Péntek este a déli nagyváros, Santa Cruz főterén több órás imát és megemlékezést, majd fáklyás felvonulást tartottak az ártatlanul bebörtönzött politikai foglyok kiszabadítása értekében. A Las Americas szállodában szombaton a két évvel ezelőtt a kommandósok által meggyilkolt három férfire: a bolíviai-horvát-magyar állampolgárságú Rózsa Flores Eduardora, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádra és az ír Michael Martin Dwyerre emékeznek.

A kivégzés éjszakáján (az eseményt különben a cochabambai eljárás során az ügyész többször is „igazságszolgáltatásnak” titulálta) tartóztatták le a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai horvát állampolgár Mario Tadicot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.