Újabb erős földrengés Japánban

Újabb erős földrengés rázta meg Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét szombaton, helyi idő szerint délelőtt 11 óra 19 perckor.

MNO
2011. 04. 16. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyílt végű Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés epicentruma Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométeres mélységben.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés, megszakítás nélkül folytatódott a március 11-i nagy földrengés következtében megrongálódott reaktorblokkok hűtése.

Egy újabb baleset előfordulásának elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal pénteken utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítse meg a földrengések és szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseit.

Március 11. óta több száz erős utórengés rázta meg Japánt. Ezek közül öt ereje meghaladta a hetest, hetvenkettőé a hatost és további négyszázhúszé az ötöst.

A legfrissebb statisztikák szerint 13645 ember halt meg a 9-es erősségű földmozgás és az azt követő szökőár következtében, 14384 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.