Vállalati hitelezés: stabil gazdaságpolitikát várnak a bankok

Ahhoz, hogy a bankrendszer képes legyen hozzájárulni a vállalati hitelezéshez és ezáltal a gazdasági növekedés beindításához, stabil és kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség – mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken egy debreceni gazdasági konferencián.

MNO
2011. 04. 15. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte, hogy a gazdasági stabilitással lehet csökkenteni az ország kockázati felárát. Ehhez szükséges a bankadó csökkentése, a kilakoltatási moratórium feloldása és párhuzamosan egy bérlakástörvény megalkotása, valamint a devizahitelezés ismételt engedélyezése új szabályok között. A stabilitás megteremtéséhez az MNB is stabil kamatciklussal járulna hozzá – mondta.

„Nem a bankadó ellen ágálunk, hanem az ellen, ami ennek eredményeként létrejött: a legrosszabb jövedelmezőségű bankrendszer Közép-Európában, ami így nem képes hozzájárulni a válságból való kilábaláshoz” – mondta Király. Nem lehet cél, hogy Magyarország a tízezer kilakoltatott országa legyen, de az sem lehet cél, hogy ne legyen jól működő pénzügyi közvetítő rendszer és növekedés. A bankok a moratórium miatt nem tudnak megszabadulni a rossz portfólióiktól, a bankrendszer működőképessé tételéhez tehát szükséges lenne a moratórium feloldása – jelentette ki az MNB alelnöke.

Az adósok problémáira bérlakás-törvényt kell alkotni, így elkerülhető, hogy bárki is az utcára kerüljön – vélekedett. Megítélése szerint a devizahitelek forintra váltása helyett a munkahelyteremtéssel, a háztartások jövedelmi helyzetének javításával, ezen kívül a kockázati többletfelár csökkenésével lehetne segíteni a hiteleseket. „Nem a svájci frank-euró keresztárfolyam, hanem a gazdasági stabilitás hiánya és kockázati felár a felelős a helyzetért” – hangsúlyozta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.