Wikipedia mint a kulturális örökség része?

A világ kulturális örökségének részévé akar válni a Wikipedia online lexikon.

MNO
2011. 04. 15. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több ezer önkéntes által írt tudásgyűjtemény „az emberi alkotóerő mestermunkája” – mondta el Sebastian Smooth, a Wikimedia Németország – a kezdeményezés előmozdításán fáradozó szervezet – képviselője pénteken Berlinben. Smooth hozzátette: a Wikipedia ezzel eleget tesz az UNESCO kitüntetésének egyik legfontosabb kritériumának. Egyelőre kérdéses, a többi feltételt is kielégíti-e. A kezdeményezés apropóját a Wikipedia tízéves jubileuma adja.

Az online lexikon céljául tűzte ki, hogy az emberiség tudását bárki számára szabadon elérhetővé teszi. Jelenleg azonban stagnál, sőt esetenként csökken a bedolgozók száma – a világörökségek listájára való felvétellel ezt a problémát is orvosolni szeretnék a szervezők. A világörökséggé válás útja azonban hosszú és meglehetősen összetett. Az egyes projektek nem jelöltethetik magukat önállóan, csak az adott ország tehet javaslatot. A Wikimedia még nem vette fel a kapcsolatot a német kormánnyal, csak informális módon tárgyalt az UNESCO-val – mondta el Catrin Schoneville, a Wikimedia szóvivője.

A Wikipediáról időközben könyv is született mintegy hetven szerző tollából: az online lexikon írói, olvasói és kritikusai gyűjtötték egybe tapasztalataikat, anekdotáikat és a projekt háttérinformációit. A kötet különlegessége, hogy egy neves kiadó szabad licenccel dobja piacra, így az olvasók szabadon másolhatják és használhatják fel egyéni céljaikra. A könyv az őszi Frankfurti Könyvfesztiválra jelenik meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.