50 ezer hektár bevethetetlen

Békés megyében a 400 ezer hektáros termőterületből várhatóan 40-50 ezer hektár marad vetetlenül a korábbi belvíz miatt, ugyanakkor a gazdák részben napraforgóval és kukoricával pótolják a tavaly ősszel és télen kiázott vetéseket – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel kedden.

MNO
2011. 05. 10. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó István elmondta: a gazdák tavaly, a belvíz miatt eleve 15-20 százalékkal kevesebb területen vetettek őszi búzát, illetve árpát, így az idén nyáron 110-110 ezer hektáron arathatnak. Az idén tavasszal azonban növelték a napraforgó és a kukorica vetésterületét. Ennek következtében a napraforgót csaknem 15 ezer hektárral nagyobb területen, összesen 65 ezer hektáron vetették el, míg a kukorica vetését is 10-15 százalékkal emelték meg. Utóbbi növény majdnem 90 százaléka már földbe került a tervezett 90 ezer hektárból.

A vetések állapotáról a szakember azt mondta: ellentmondásos a kép, hiszen ahol még mindig áll a víz a földeken, ott „nyilvánvalóan” nem érdemes termésre számítani. Ezeken a földeken célszerű a következő évi termelést megalapozó munkálatokat, vagyis gyomirtást, vagy esetleg egy nyári talaj előkészítést, szántást végezni. A normál területeken elvetett magok azonban már várják az esőt, hiszen például a repce éppen virágzik, s ebben az időszakban fokozott a vízigénye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.