51 százalékos visszaesés a japán autóiparban

Alig feleannyi gépjárművet értékesítettek Japánban áprilisban, mint egy évvel korábban, az 51 százalékos visszaesés a márciusi kettős természeti katasztrófa következménye a japán gépjármű-kereskedők hétfőn kiadott közleménye szerint.

MNO
2011. 05. 02. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban összesen 108 824 gépjárművet adtak el. A legnagyobb, 68,7 százalékos visszaesést a Toyota márkánál mérték. A Lexus – a Toyota luxusmárkája – esetében 44,7 százalékos volt a csökkenés. A Nissan 37,2 százalékkal, a Honda 48,5 százalékkal kevesebb járművet értékesített áprilisban, mint egy évvel korábban.

A forgalomba helyezett gépjárművek száma alapján készülő statisztikát nagy figyelemmel követik a gazdasági elemzők, mert ez az első adat, amely jelzi, hogy miként alakultak a fogyasztói kiadások az adott hónapban.

A 600 köbcentinél kisebb űrtartalmú motorokkal futó miniautóktól egészen a kamionokig valamennyi közúti gépjárműtípust együttvéve 47,3 százalékos volt a csökkenés, az előző évi 352 ezerről 186 ezer darabra esett vissza az értékesítés. Az iparág már az év elején is leszálló ágban volt – januárban 16,7, februárban 12,4 százalékos visszaesést mértek –, a földrengés- és a szökőár-katasztrófa, valamint a fukusimai nukleáris baleset azonban felgyorsította a visszaesést, márciusban így már 35,1 százalékos csökkenést mértek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.