95 ember halt meg munka közben

Mintegy húszezer bejelentett munkahelyi baleset történt 2010-ben Magyarországon, amelyből 95 volt halálos – közölte Bakos József, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke hétfőn Baktalórántházán.

MNO
2011. 05. 02. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OMMF statisztikái szerint 2009-ben több mint 16 ezer munkabalesetet jelentettek, amelyek közül 91 volt halálos, míg 2008-ban több mint húszezer munkabaleset közül 118 bizonyult végzetesnek. Tavaly összesen 47 ezer ellenőrzést tartott a hatóság, amelyből 22 ezer munkavédelmi, 25 ezer pedig munkaügyi revízió volt – mondta az elnök a Vezető Munkaügyi Felügyelők Bizottság (SLIC) ülését megelőzően.

Az ellenőrzésekbe körülbelül félmillió munkavállalót vontak be, s mintegy 3,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, amelynek nagyobb része munkaügyi természetű volt, kisebb hányada pedig munkavédelmi. A munkahelyi balesetek számát tekintve Magyarország európai viszonylatban az erős középmezőnyben foglal helyet, a statisztikák ugyanakkor javulást mutatnak a munkaügyi jogsértések tekintetében – jelezte az OMMF elnöke.

Bakos József elmondta: a szabálytalanságok nagyobb részét a feldolgozóipar és az őrzésvédelem területén fedezik fel a hatóság ellenőrei, a korábban domináns építőipar esetszámai csökkentek. A munkavédelemnél elsődlegesen a figyelmeztetést alkalmazták az ellenőrök, ám a munkaügy esetében a jogszabályok bizonyos esetekben kötelezővé teszik a felügyelet részéről a bírságok kiszabását – mondta Bakos József.

Az adatok szerint 2011 első negyedévében csökkent a kiszabott bírságok összege az elmúlt év azonos időszakához képest, ami összhangban van a jogszabály változásával: a hatóság elsődlegesen figyelmeztetést alkalmaz, amikor ez nem lehetséges, akkor nyúlnak a bírságok eszközeihez.

A hatvanadik alkalommal megrendezett Vezető Munkaügyi Felügyelők Bizottságának kétnapos, Baktalórántházán és Vásárosnaményban megtartott konferenciáján elsősorban az Európai Unió tagállamaiban működő munkafelügyeleti rendszerek működését vizsgálja és értékeli a meghívott mintegy ötven külföldi munkavédelmi szakember.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.