A kínaiak megvizsgálnák a Bin Laden megölésekor lezuhant helikoptert

A pakisztáni hatóságok meg kívánják vizsgálni az Oszama bin Laden likvidálásakor lezuhant, majd a kommandósok által felrobbantott „lopakodó” helikopter roncsait, ami után a kínaiak is „nagy érdeklődést mutatnak” – jelentette pakisztáni forrásokra hivatkozva az ABC News. Zelmai Raszul afgán külügyminiszter úgy véli, Bin Laden halála felgyorsíthatja a megbékélési folyamatokat az afgán kormány és a tálibok között.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783382" target="_blank"><strong>• „Nem ölhet tetszése szerint az Egyesült Államok”</strong></a>

MNO
2011. 05. 11. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak már kérelmezték, hogy elszállíthassák a 60 millió dolláros, a radarok által nehezen észlelhető, módosított Black Hawk helikopter roncsait, amelynek létezése az abbotábádi akcióval kapcsolatban vált először köztudottá. Egy pakisztáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy engedélyezhetik a kínaiaknak a hozzáférést a légi jármű roncsaihoz. Egy amerikai hivatalos személy ezzel kapcsolatban azt mondta az ABC Newsnak, hogy „sokkolná”, ha a kínaiakat már odaengedték volna a roncsokhoz.

A SEALs-kommandósok megpróbálták ugyan megsemmisíteni a helikoptert, de a gép farokrésze épen maradt. Az elmúlt napokban a helikopternek a robbanástól szétszóródott részeit összegyűjtötték és lefotózták – egyebek között egy rejtélyes, textilszerű burkot is. Repülési szakértők szerint a helikopter hátsó rotorjának szokatlan kiképzése és az azon található, dísztárcsaszerű szerkezet arra utal, hogy a jármű nemcsak nehezen bemérhető volt a radarok számára, de feltehetően halk is. A Bin Laden rejtekhelyének környékén lakók úgy nyilatkoztak az ABC televíziónak, hogy csak akkor hallották meg a helikoptereket, amikor azok már közvetlenül föléjük értek.

„Nagybecsű ajándékot” kaphatnak

Richard Clarke volt fehér házi terrorelhárítási tanácsadó szerint a roncsok tanulmányozásából szerzett technikai tudás „nagybecsű ajándék” lehet a kínaiak számára. A Bin Laden ellen bevetett helikopterek ára a háromszorosa volt egy átlagos Black Hawkénak. Clarke hangsúlyozta, hogy mivel a pakisztániak a rakétafejlesztés és a haditechnika más területén kínai segítséget kaptak, ez jó alkalom lesz annak viszonzására.

A Peking és Iszlámábád közötti kapcsolatok kiválók, Mohammad Sabhaz Sarif pandzsábi vezető miniszter áprilisban úgy nyilatkozott a kínai fővárosban tett látogatása után, hogy a kelet-ázsiai nagyhatalom Pakisztán „legjobb barátja”. Kínai szakértők már akkor is hozzáféréshez jutottak az amerikai lopakodó technológiához, amikor 1999-ben Szerbiában lelőttek egy F–117-es Nighthawk típusú bombázót. Több mint egy évtizeddel később, idén januárban Kína első lopakodó vadászgépe, a J–20-as megtette első próbarepülését. Pekingi hivatalos személyek cáfolták, hogy az új harci repülőnek bármi köze is lenne a lelőtt amerikai géphez.

Függetlenül a kínai vadászgép eredetétől, a The Jamestown Fondation elnevezésű, konzervatív amerikai alapítvány múlt héten közzétett tanulmánya szerint a J–20-as évtizedek óta az első komoly kihívás az amerikai légi fölénnyel szemben. Az amerikai szakértők megállapították, hogy a J–20-as a sebesség és a tűzerő vonatkozásában is képes felvenni a versenyt az Egyesült Államok legjobb vadászgépének tekintett F–22-essel.

Bin Laden halála felgyosíthatja a folymatokat

Oszama bin Laden halála felgyorsíthatja a megbékélés folyamatát a tálibok és az afgán kormány között – vélte a kínai nemzetközi tanulmányok intézetében tartott szerdai előadásában Zelmai Raszul afgán külügyminiszter. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy egyelőre nincs szó tárgyalásokról, csupán a felek közötti kapcsolatfelvételen dolgoznak.

Hamid Karzai afgán elnök a tálibok középszintű parancsnokaival kíván megállapodásra jutni béketervéről, amelynek része a biztonsági feladatok átvétele a külföldi csapatoktól 2014 végéig. Az afgán külügyminiszter bizonytalannak mutatkozott a tekintetben, hogy Bin Laden halála következtében a vártnál előbb sor kerülhet-e az Egyesült Államok Afganisztánból történő kivonulására. Mint mondta, ez összefügg az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzésének menetrendjével. Raszul szerint a terrorveszély továbbra is fennáll. Oszama bin Laden halála „egyértelmű pszichológiai csapást jelentett az al-Kaidára és másokra. Nagyon óvatosnak kell lennünk az események nyomon követésében és a következmények felmérésében” – hangoztatta az afgán külügyminiszter, aki Pekingben is megismételte kormánya álláspontját, miszerint az afgánok szintén Bin Laden áldozatai voltak.

Zelmai Raszul 2010. januári hivatalba lépése óta először jár Kínában. Négynapos hivatalos látogatása során a politikai, gazdasági kapcsolatok sorosabbra fűzéséről tárgyalt kínai kollégájával, Jang Csie-csével és Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök-helyettessel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.