A kirekesztés veszélyeire figyelmeztetett Martonyi

A társadalmi kirekesztés veszélyére hatékony választ kell adni, ezt mutatják az Európai Unió magyar elnökségének törekvései, különösen az európai romastratégia kidolgozása – hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletén Isztambulban.

MNO
2011. 05. 11. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diplomácia vezetője az elmúlt hónapok eseményeire utalva kiemelte: a hathatós társadalmi integrációs politika kialakításához az Európa Tanács e téren szerzett tapasztalataira is szükség van.

Martonyi a kedden és szerdán rendezett tanácskozáson azt mondta, az Európa Tanácsnak fontos szerepe van a leszakadó társadalmi rétegek integrációjának elősegítésében és a dél-mediterrán államok demokratikus átalakulási folyamatában. A dél-mediterrán országokban zajló átalakulás kapcsán a külügyminiszter emlékeztette az értekezlet résztvevőit: az Európa Tanácsnak mint az európai demokratikus értékek őrének morális kötelessége megadni a szomszédos országok számára minden támogatást a demokratikus intézményrendszer és jogállamiság kialakításához.

Martonyi az Európa Tanácsnak a húsz évvel ezelőtti kelet-európai átalakulási folyamatokban játszott szerepére emlékeztetve hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak a tagság ígérete nélkül folyamatos párbeszédet és szoros szakmai együttműködést kell fenntartania a demokratikus változások főszereplőivel. A külügyminiszter rámutatott: a térség demokratizálódásának előmozdítása az Európai Unió és az Európa Tanács közös feladata, ebben Magyarország is kiveszi részét az EU soros elnökeként. Felszólalása zárásaként a külügyminiszter elismerését fejezte ki az Európa Tanács leköszönő török elnökségének eredményeivel kapcsolatban, és támogatásáról biztosította a hivatalba lépő ukrán elnökséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.