A legnagyobb erőmű épülhet fel

A francia energiaipari óriás, a GdF a világ legnagyobb biomassza-erőművének megépítését tervezi a Lengyelországi Polaniecben. Az erőművet 2012 végén adhatják át – közölte a GdF lengyelországi vezérigazgató-helyettese, Robert Zadora kedden.

MNO
2011. 05. 10. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zadora elmondta: novemberben leállítják a helyszínen üzemelő, 225 megawatt kapacitású szénerőművet, hogy a helyén építsék meg a 205 megawatt kapacitású zölderőművet. A vállalatvezető reményét fejezte ki, hogy az építkezés 2012 szeptemberében befejeződik, és december 31-ig rákapcsolhatják a lengyel energiahálózatra.

A GdF tájékoztatása szerint az üzemben évi egymillió tonna biomasszát dolgoznak majd fel, és évi 1,2 terawattóra (tWh) mennyiségű áramot termelnek. A társaság a szélerőmű-kapacitásainak bővítésével együttesen 2013-ra mintegy 1,5-2,0 terawattórával bővíti lengyelországi megújulóenergia-kapacitásait.

A GdF további gáz- és széntüzelésű erőművek építését is kilátásba helyezte, ám azok megvalósulását az EU kibocsátáskereskedelmi rendszer tervezett kvótacsökkentésétől tette függővé. Lengyelország energiatermelésének mintegy 90 százalékát szénerőművek biztosítják. Az ország nagy kihívások elé néz, amennyiben teljesíteni kívánja az EU szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid-kibocsátási előírásait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.