A miniszterelnök lemond a fizetéséről, amíg a válság tart

Kan Naoto japán kormányfő kedden bejelentette, lemond miniszterelnöki fizetéséről mindaddig, amíg le nem zárul a válság a balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/783064" target="_blank">• Két órájuk volt, hogy összepakolják a szükséges holmit + Képek</a></strong>

MNO
2011. 05. 10. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Továbbra is felveszem a parlamenti képviselői javadalmazásomat, de a miniszterelnöki címért járó fizetést és a prémiumokat nem” – közölte sajtóértekezletén a kormányfő. „A Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató céggel együtt a kormányt is nagy felelősség terheli ezért a nukleáris balesetért, energiapolitikája miatt” – indokolta lépését Kan Naoto.

Előzőleg a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke, Simizu Maszataka is bejelentette, hogy az áramcég nyolc legmagasabb rangú vezetője további intézkedésig lemond minden járandóságáról. Simizu a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélés után nyilatkozott újságíróknak. Közölte, hogy a Tepco pénzügyi segítséget kért a kormánytól, egyúttal csökkenti a vezetői fizetéseket és a vállalat több vagyontárgyát is eladja. A kormányzat ezzel egy időben azt fontolgatja, hogy új intézményt hoz létre, amelynek feladata a kártérítés lenne abban az esetben, ha a Tepco képtelen lenne teljesíteni a kárigényeket.

A március 11-i 9-es erősségű földrengés és a nyomában érkező pusztító szökőár az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb balesetet okozta a szigetország északkeleti részében lévő Fukusima 1-es atomerőműben, s a radioaktív szennyezés miatt a térség 85 ezer lakosát kellett kitelepíteni.

A Tepco arra számít, hogy 2012 januárjára sikerülhet lehűteni, majd teljesen leállítani a sérült fukusimai reaktorokat. Kan Naoto arra buzdította a japánokat, hogy a nukleáris baleset sújtotta északkeleti országrész termékeinek vásárlásával támogassa az ottani lakosságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.