A parlamentet és a tévészékház épületét is támadják

A líbiai felkelők elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli elővárosában.

MNO
2011. 05. 11. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió irodát fog nyitni Bengáziban azzal a szándékkal, hogy támogassa a líbiai rezsim ellenzékének nyújtott külföldi segítség célba jutását – jelentette be szerdán az Európai Parlamentben az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton hozzátette: az EU ezután is biztosít katonai támogatást a líbiai lakosságnak nyújtott humanitárius akciókhoz. A brit politikus egyúttal ismételten lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.


Szerda reggeli hírügynökségi jelentések szerint a lázadók oldalára álltak a hadsereg katonái, és a főváros több negyedében – a február közepén kezdődött felkelés óta először – a lázadók kitűzték saját lobogójukat. A fővárosban közben folytatódnak a harcok, és a lázadókat légicsapásaival segíti a NATO.

A katonai szövetség a parlament, a katonai hírszerzés, az állami tévé és rádió, valamint a líbiai hírügynökség épületét támadta.

Megváltozott a lakosság hangulata

Állandó célpontja a Tripoli elleni légitámadásoknak a megerősített Bab el-Azizíja-i főhadiszállás, amelynek bunkerében húzta meg magát feltételezések szerint az ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a főváros lakosságának hangulatában gyökeres változás történt, Kadhafit magára hagyják hozzá eddig hű törzsi vezetők is. Tripolitól nyugatra, a „berber háromszögben” és Dzsebel-el-Garbi hegyeiben a jelek szerint szintén a lázadó alakulatok vették át a kezdeményezést; a tunéziai határhoz közeli Nálút városánál és a fővárostól 160 kilométerre délnyugatra fekvő Zentenben ellentámadásba mentek át.

Miszráta védői is sikert könyvelhettek el azzal, hogy előrenyomultak nyugati irányban a Tripolitól 160 kilométerre keletre fekvő Zlíten városáig. Az orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a NATO parancsnoksága és a felkelést irányító Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveres egységei közötti koordinációnak köszönhetően a keleti fronton is sikerült áttörni a Kadhafihoz hű erők védelmi vonalait. Ennek eredményeként a felkelők ismét támadást indítottak a Tripolitól 750 kilométerre lévő Marsz-el-Brega olajkikötője ellen, fontos hídfőállásokat foglalva vissza Adzsdábíjában és el-Arbainban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.