A „tudás hitelét” is kellett szolgálnia az Akadémiának + Képriport

A kiszámíthatóság, a következetesség és a kiválóság elve vezérelte a Magyar Tudományos Akadémia elmúlt három évét – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében hétfőn, az MTA 181. közgyűlésének megnyitóján Pálinkás József.

MNO
2011. 05. 02. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az MTA elnöke kifejtette, a kiszámíthatóság, a következetesség és a kiválóság hármas célkitűzése nemcsak az intézményi működés hatékonyságát és rendezettségét, a finanszírozás megbízhatóságát és növekedését garantálta, hanem mindennek a „valódi tartalmát: a tudomány érvényét és erejét” is kijelölte.

Pálinkás József a most záruló hároméves elnöki ciklusával kapcsolatban kiemelte, hogy egy válságterhes korszak „tudományos kiegyensúlyozottságát, egy bizalmában megfogyatkozott országban a tudás hitelét, egy kilátásait mérlegelő nemzet jó döntéseit” kellett szolgálnia. „E három elv érvényesült abban, ahogy megtartottuk a társadalmi közbizalmat, megterveztük a hatékony, megbízható intézményi és pályázati eljárások rendszerét, és nemcsak esélyt, hanem valódi lendületet adtunk a kutatásnak” – fogalmazott a tudós társaság elnöke.

Hozzátette: a kiszámíthatóság csak következetességgel biztosítható, a következetesség pedig csak kiváló teljesítményekkel válhat tartalmassá. „Tudjuk, hogy az elmúlt három esztendő nagyon sok veszélyt, vihart, változást hozott. Olyanokat, amelyek nem fordíthatók le egyszerűen cselekvési tervek kiszámított lépéseire vagy a napi feladatvégzés rutinjára. Ebben az időszakban több kellett ahhoz, hogy az Akadémia sorsa több legyen a túlélésnél. Több kellett ahhoz, hogy ne foglyai, hanem formálói lehessünk a változásoknak, és ez a több csak közös vállalásainkban, együttes munkánkban, elkötelezett, felelős kiállásunkban gyökerezhetett” – mutatott rá.

Az MTA elnöke kitért az akadémiai kutatóhálózatra és a magyar felsőoktatásra, amelyek értéket hoznak létre. „Ezen értékek nélkül Magyarország szellemi és gazdasági értelemben is gyors hanyatlásnak indul. Következetesen ki kell állnunk tehát ezek mellett. Az igazi tudomány értékrendje nem helyettesíthető formális »minőségbiztosítással«, annak kiemelkedő tudósok példáján, a kiválóságban kell érlelődnie. A tudomány jövőjét csak a gyengeségeinkkel való bátor szembenézés és a kiszámíthatóságot biztosító, gondos tervezés szolgálhatja” – vallotta ünnepi köszöntőjében Pálinkás József.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.