A világ hét csodája között a szigligeti vár

A szigligeti vár is bekerült a finnugor világ hét csodája közé, amelyeket internetes szavazás nyomán választottak ki természet, kultúra, kézzel alkotott műemlékek és az ünnepek kategóriákban.

MNO
2011. 05. 11. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden egyes kategóriában hét-hét csodát választottak ki a több mint négyszáz jelölt közül az öt hónapon át tartó szavazással a résztvevők, akik egyben jelölhettek is objektumokat – adta hírül a Finnugor.ru honlap. A sziktivkari Finnugor Médiaközpont által tavaly nyáron meghirdetett nemzetközi versenyre a 25 finnugor és szamojéd nép történelméhez, kultúrájához kapcsolódó jelentős természeti helyszíneket, emlékműveket és építményeket, tárgyakat, valamint a nyelvcsoporthoz tartozó közösségek létező vagy már elfeledett népszokásait, nemzeti ünnepeit lehetett ajánlani.

Oroszországi, magyar, finn és észt szakértők értékelték a beérkezett ajánlásokat, majd nyilvános szavazással választották ki a finnugor világ hét csodája címre érdemes emlékeket. Természet kategóriában az első helyre a hantik Barszov nevű hegye került. Az Ural hegységtől keletre fekvő Hanti–Manysi Autonóm Körzetben Szurgut városa közelében lévő ismert régészeti lelőhelyen a kőkorszakig visszamenőleg találtak már leleteket. Kultúra kategóriában a legtöbb szavazatot a Kany kuns olan című hanti etnográfiai gyűjteménysorozat kapta, amelynek még csupán első kötetei jelentek meg.

A kézzel alkotott műemlékek kategória első helyére a mordvin Sztyepan Erza szobrász alkotásai kerültek. Ünnepek kategóriában messze a legtöbb szavazatot a hantik medvejátékok ünnepe kapta. A hantik fölényes győzelmében bizonyára szerepe volt annak is, hogy ők tették a legtöbb, szám szerint 42 javaslatot, míg például a manysik megelégedtek 17 javaslattal.

Természet kategóriában a hét csoda közé került egyebek mellett az északi rénszarvas, amelynek tenyésztése több északi nép, például a nyenyecek, a szamojédok, az enyecek, a hantik és a nganaszanok gazdaságának egyik alapja, egy komi nemzeti park, a vepszék egy eltűnőben lévő tava, egy udmurtföldi cirbolyafenyő-liget, egy mordvinföldi természetvédelmi terület.

Kultúra kategóriában a hantik és manysik etnokulturális gyerekközpontja, az udmurtok egy népmesei alakja, az erzák tavlai fajátékai, Kinerma karéliai falu, egy nyenyec emlékmű, valamint az onyega-tavi és karéliai kőbe vésett, őskori rajzok kerültek a hét csoda közé. A kézzel alkotott műemlékek kategóriában a csodák közé került a hantik egy fából készült régi erődítménye, a régi udmurtok Idnakar városa, a nyenyecek egy temploma, a marik egy hegye, a szamojédek ősi labirintusai és a finnugor csodák egyetlen magyar szereplője, az 1260-as években épült Balaton-felvidéki szigligeti vár.

Ünnep kategóriában a nyenyecek, manysik és hantik, valamint a moksák és erzák egy-egy közös ünnepe, továbbá a marik és az udmurtok egy-egy ünnepe került a csodák közé. A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.