Az egész övezet meglakolna ezért az üzenetért

Nehéz lenne tervbe venni, hogy Görögország jövőre visszatér a nemzetközi pénzpiacokra, miként azt eredetileg képzelték, de a görög államadósság-törlesztés átütemezése kizárt „minden formájában” – szögezte le a francia pénzügyminiszter.

MNO
2011. 05. 11. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christine Lagarde a Le Figaro című francia napilap szerdai számában megjelenő nyilatkozatában elismerte, hogy a görög kormány nem tett eleget bizonyos céloknak, mégpedig a költségvetést illetően. „Ilyen körülmények között nehéz tervbe venni a piacokra való visszatérést 2012-ben” – mondta a francia miniszter. Mindazonáltal a görög adósság átütemezését, amelynek lehetőségét több elemző egyre valószínűbbnek tartja, Lagarde teljességgel kizártnak tartja.

„Feltétlenül meg szeretném nyugtatni a befektetőket. A múlt heti híresztelésekkel ellentétben arról sincs szó, hogy Görögország kilépjen az euróövezetből” – hangsúlyozta Lagarde, hozzátéve, hogy már egy éve minden erőfeszítés arra irányul, hogy az eurózóna egyetlen országa se váljon fizetésképtelenné. „Senki nem akarja ily módon folytatni a nehéz helyzetbe került országok finanszírozását. De ezt feltétlenül meg kell tennünk, mert egy (euróövezeti) ország államadósságának átütemezése olyan negatív üzenetet küldene a befektetőknek, hogy az egész övezet meglakolna érte, az adósság refinanszírozási költsége minden országban emelkedne” – véli a miniszter.

Lagarde közölte, hogy semmiféle döntés nem született egy Görögországnak nyújtandó pótlólagos segítségről. Kiemelte, hogy először is a görög kormánynak kell mozgósítania saját forrásait, mégpedig privatizációs programjának gyors megvalósításával. Athénnak tudnia kell, „nagyon ügyelünk arra, hogy minden vállalását betartsa” – mondta a francia pénzügyminiszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.