Az energia 80 százaléka megújuló lesz?

A globális energiaigény csaknem nyolcvan százalékát megújuló erőforrások fedezhetik az évszázad közepére, amennyiben helyes politikát követnek a világ országai – állítja az ENSZ új jelentésében.

MNO
2011. 05. 10. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszervezet kormányközi éghajlat-változási bizottsága (IPCC) által összeállított, mintegy ezeroldalas jelentés kivonatát hosszas viták után végül hétfőn fogadták el az Abu-Dzabiban tárgyaló kormányküldöttségek. A 194 államot tömörítő IPCC ülését május 5. és 13. között tartják az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A megújulóknak – így a biomasszának, a szél-, a nap-, a víz- és a geotermikus energiának – a jelentés által 2050-re előrevetített részaránya mindazonáltal jelentős szórást mutat: 15 és 77 százalék között mozog a különböző forgatókönyvek szerint. A legfrissebb ismert, 2008-as arány 12,9 százalék, amely nagyrészt (10,2 százalék) a biomasszán, így például a fejlődő országok jelentős tűzifahasználatán nyugszik.

Farhan Hakk ENSZ-szóvivő közlése szerint a helyes politikák megvalósítása esetén a globális üvegházgáz-kibocsátás egyharmadával csökkenhet 2050-ig, ami segítene két Celsius-fokon belül tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest mért felmelegedést. A világszervezet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a kormányok eddigi klímavállalásai elégtelenek a cancúni megállapodásban elismert kétfokos cél betartására.

Környezetvédelmi szervezetek, így a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Greenpeace is alapvetően elégedett az elfogadott 26 oldalas összefoglalóval, ugyanakkor rámutattak, hogy az olajlobbinak – többek között a Szaúd-Arábia vezette OPEC-országoknak – több helyen is sikerült „puhítania” az eredeti szövegen. Így például tompították azokat az állításokat, amelyek szerint egyes megújulók alkalmazása már most költséghatékonynak számít.

A mintegy 120 kutató által összeállított jelentés szerint a megújulók piaca az elmúlt években jelentős élénkülést mutatott, a költségek egyre csökkennek. Mint Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke megjegyezte, elsősorban a szél- és a napenergia kiaknázása terén tapasztalnak gyors növekedést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.