Az európai egészségturizmus központjává tennék hazánkat

Európa legnépszerűbb egészségturisztikai úti céljává kívánja tenni Magyarországot 2020-ra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerdán tette közzé a turizmusfejlesztési stratégia szakmai vitairatát. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/779373" target="_blank"><strong>• Orbán új kitörési pontot nevezett meg + Videó</strong></a>

MNO
2011. 05. 11. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nagy hangsúlyt fektet a civil és üzleti szektorral való párbeszédre, az NGM ennek érdekében internetes szakmai konzultációt kezdeményez három nagy jelentőségű terület, a külgazdaság, az otthonteremtés és a turizmus jövőjét illetően – írja a Kormany.hu. A turizmusfejlesztési szakmai vitairatban a tárca ismerteti: a kormány kiemelt szerepet szán a turizmusnak központi célja – a tíz év alatt egymillió új, adózó munkahely – megvalósításában, hiszen ez az ágazat képes a munkanélküliséggel jelenleg leginkább küzdő, képzetlen rétegek tömeges felvételére.

Az NGM emlékeztet: a 2005-ben elfogadott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia (NTS) időtávja – illeszkedve az európai uniós költségvetési periódushoz – 2013-ig szólt, így megújítása mindenképpen aktuális, hiszen az új, 2014-től 2020-ig tartó tervezési időszak fejlesztéseinek megalapozásához új stratégiára van szükség. Ennek első lépése az új turizmusfejlesztési koncepció, amely a részletesebb stratégia alapvető irányait fekteti le – áll a dokumentumban. Az új stratégia központi eleme a termálvízkincsre épülő egészségturizmus, valamint az ehhez kapcsolódó orvosi szolgáltatások fejlesztése.

Sok összetevőre van szükség

A tervek szerint a turizmus intézményrendszerének alapja a helyi és térségi desztinációmenedzsment-szervezet lesz, amely az önkormányzatok és turisztikai vállalkozások, valamint civil szervezetek együttműködésével töltené be a házigazda szerepét a látogatók számára. A koncepció szerint a célok eléréséhez szükség van a versenyképesség javítására, a munkahelyteremtésre, a fenntartható fejlődés szempontjainak figyelembe vételére, valamint hatékony érdekérvényesítésre a turizmusban rendelkezésre álló források megszerzésére.

A stratégia szerint a piaci kereslet által vezérelt és innováción alapuló kínálatfejlesztés és marketingkommunikáció is szükséges a célok eléréséhez. A vendéglátást és turizmust jelentős áfa terheli, amely versenyhátrányt jelent a magyarországi turisztikai szektor számára, elsősorban a jövedelmezőség szempontjából – mutat rá az NGM. „A költségvetés általános helyzete által szabott mozgástérhez igazodva ezen a területen a későbbiekben fokozatos enyhítés szükséges” – fogalmaz a dokumentum.

Fontos a kkv-k piaci pozíciójának megerősítése

A turizmusban jellemzően kis- és középvállalkozások (kkv-k) működnek, ezért a pozíciójukat javító általános intézkedések a turizmus szektor számára is kedvezőek. Ennek megfelelően a kormány célja, hogy erősítse a turisztikai kkv-k piaci pozícióját. A stratégia központi helyen kezeli az idegenforgalom munkahelyteremtő feladatát is. A dokumentum szerint a termálvíz komplex hasznosításán alapuló egészségturizmus kínálatát az egészségipari ágazatok termékei egészítik ki. Ezek közül a növényházi kertészet és a feldolgozott gyógynövénytermékek szerepe folyamatosan nő a munkahelyteremtésben.

Cél, hogy a turizmusfejlesztési források tervezése és felhasználása a fejlesztési koncepcióban meghatározott prioritások mentén történjen – hangsúlyozza a tárca. Ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy az uniós források tervezési irányelvei az eddigi támogatási gyakorlattól eltérően figyelembe vegyék a régióhatáron átnyúló, ugyanakkor termékként egységet képező fejlesztéseket. Az orvosi szolgáltatásokon alapuló egészségügyi turizmus kínálatának fejlesztése és a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások kihasználása is fontos feladat lesz a jövőben a stratégia alapján.

A tervek szerint az orvosi szolgáltatásokból származó bevételek egy részét visszaforgatják a közfinanszírozott egészségügyi ellátás fejlesztésére. Kiemelt feladat lesz a minősített gyógyhelyek számának, komplex szolgáltatásaik bővítése, a természeti gyógytényezőkön alapuló gyógy- és wellnesskínálat profiljának meghatározása, a fürdők jövedelemtermelő-képességének javítása is – olvasható a dokumentumban. A szakmai vitairat szerint a vallási, konferencia- , öko-, kerékpáros, vízi, lovas, falusi és kulturális turizmusban is nagy lehetőségek vannak, ezeket szintén tovább kell fejleszteni a magyarországi adottságok mentén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.