Az infláció csökkenésére lehet számítani a következő hónapokban

A következő hónapokban az infláció mérséklődésére számítanak az MTI által megkérdezett elemzők, akik a vártnál magasabb áprilisi árindexet szezonális okokkal, elsősorban a ruházati termékek és az élelmiszerek árának emelkedésével magyarázták.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/783315" target="_blank"><strong>• Nem jó hír: a várakozások fölötti drágulásról számoltak be</strong></a>

MNO
2011. 05. 11. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet, és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. Az elemzők 4,6 százalékos éves szintű inflációt vártak. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője kifejtette: továbbra is az élelmiszerek ára húzza fölfelé a fogyasztói árindexet. Emellett áprilisban az üzemanyagok drágulása, valamint a ruházati termékek árának vártnál nagyobb szezonális emelkedése játszott közre abban, hogy az infláció mértéke meghaladta a várakozásokat. Hozzátette, hogy a szolgáltatások ára viszont a vártnál kisebb mértékben emelkedett, és ez jó jel.

Az elemző szerint az MNB kamatpolitikája szempontjából az áprilisi inflációs adat sem kamatcsökkentésre, sem kamatemelésre nem ad okot, a következő hónapokban továbbra is kamattartás várható a jegybank részéről. Árokszállási Zoltán a következő egy-másfél évben lassú dezinflációra számít, amelyben lehet egy kis átmeneti törés a nyár végén. Várakozása szerint az infláció 2012 végére elérheti a 3 százalékos jegybanki célt.

A következő hónapokban várhatóan az áprilisinál alacsonyabb lesz az éves infláció, augusztus–szeptemberben ismét lehet egy, a mostanihoz hasonló csúcs, majd év végéig 4 százalék környékére csökkenhet a fogyasztói árindex. A 2011-es év egészében az átlagos infláció 4,2-4,3 százalékos lehet – mondta az Erste elemzője. Az infláció elérte csúcspontját, innen kezdve már mérséklődik az áremelkedés üteme – jövendölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette, a vártnál kissé magasabb inflációt nem a belső keresleti és béroldali nyomás, hanem egyértelműen a külső ársokkok okozták.

Az elemző szerint a nagyobb növekedés hátterében jórészt az élelmiszerek és a ruházati cikkek árának emelkedése áll. Az előbbit nem tartja meglepőnek, a ruházati cikkek esetében azonban nem teljesen egyértelműek az okok. Kifejtette, az élelmiszerpiac, akár az alapanyagokat, akár a késztermékeket tekintve, továbbra is nagyon hektikus, ezért továbbra is nagyon kiszámíthatatlan a pálya.

Emlékeztetett, tavaly a második félévben indult el az élelmiszerek jelentős ütemű drágulása, aminek következtében magas bázis alakult ki 2010-ben, ami az infláció alakulását illetően kedvező lesz a későbbiekben. Az árak ugyan nőni fognak a második félévben is, de az elemző szerint már korántsem olyan mértékben, mint egy évvel ezelőtt. Az elemző úgy véli, az áremelkedés üteme áprilisban tetőzhetett, s ha jobb lesz az idei termés, mint a tavalyi, akkor zöldség- és gyümölcsárak is csökkenhetnek. Jótékonyan hathat az infláció alakulására hosszabb távon az erős forint és az üzemanyagok árának mérséklődése is. A héten például már tapasztalhattak az autósok egy jelentősebb árcsökkenést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.