Azt hitték, földrengés jön, gyorsan lebetegedtek

Róma városi alkalmazottainak 18 százaléka jelentett beteget szerdára, a megjósolt erős földrengés napjára – legalábbis egyes olasz sajtójelentések szerint. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/782948" target="_blank">• Szabadságot vettek ki, hogy családi körben haljanak meg</a></strong>

MNO
2011. 05. 11. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Örök Város utcáin valóban gyérebb volt valamelyest az autóforgalom, mint egy átlagos májusi szerdán, de feltehetőleg csak pár ezren távoztak a természeti katasztrófa próféciája miatt vidékre, Róma nem ürült ki. Így aztán, ha igaz a 18 százalékos betegráta, akkor a munkahelyüktől távol maradók zöme feltehetőleg valóban beteg, nem pedig a földrengés elől megfutamodó. A katasztrófát egy jó ideje halott, „asztrológiai alapú szeizmológus„, Raffaele Bendandi jósolta meg 2011. május 11-re – legalábbis jó páran így tudják.

Bendandi 1979-ben hunyt el 86 évesen. Nézete szerint a földrengéseket a Naprendszer égitesteinek mozgása okozza, és tökéletesen megjósolhatók a kataklizmák. 1923-ban két nap tévedéssel valóban megjövendölt egy rengést a Földközi-tenger medencéjében.

A világháló olasz honlapjain hónapok óta téma a szerdára várható római földrengés. Bendandi az írásos hagyatékának őrzői szerint azonban semmilyen földrengést nem jövendölt Róma környékére 2011-re. Itáliában viszont 22 földrengést regisztráltak szerdán pusztán délig. Csakhogy egyik sem volt pusztító, és a szám egyáltalán nem különleges: az erősen szeizmikus Olaszországban teljesen szokásos mennyiségnek számít.

Tajvanon hasonlóan telt a szerda. Ott 14-es erősségű rengést jövendölt egy látnok, valamint mindent elsöprő tengerárt. A férfi azt javasolta az embereknek, hogy húzódjanak konténerekbe, mert azokban sokkal nagyobb az esély a túlélésre. A rendőrség is reagált a jóslatra: nyomozni kezdett, hogy a „próféta” nem játszik-e össze a konténeriparral a fémbodegaüzlet élénkítésére. „Ahogy Róma állt szerdán délután kettőkor, úgy Tajvan sem vált Atlantisszá.„ Vang mester – a jós – azonban nem zavartatta magát, és továbbra is óvóhelyén maradt még este is. Jövendölése szerint délelőtt 10 óra 42 perc 37 másodperckor kellett volna bekövetkeznie a tragédiának.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.