Bajnai: A korábbi kormányok hibái mélyítették el a válságot + Képriport

Bajnai Gordon szerint a 2001–2008 között működő kormányok súlyos hibája miatt érintette az európai országok közül Magyarországot a legsúlyosabban a 2008 őszén kibontakozott válság.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787614" target="_blank">• „Tisztább kép alakulhat ki”, Bajnait is meghallgatják</a></strong>

MNO
2011. 05. 31. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt miniszterelnök kedden az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága a 2002–2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságának ülésén beszélt erről. Úgy vélekedett: a politikai szembenézés bátorságának hiánya miatt a kormányok hibái egymásra rakódtak, ezek együtt sodorták Magyarországot az összeomlás küszöbére 2008-ban.

Az általa vezetett kormánynak 2009 tavaszán azonnal helyre kellett állítania az egyensúlyt, és a külföldi befektetők bizalmának visszaszerzése miatt hosszú távú lépéseket kellett hozni – közölte. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: azonnal kellett pénzt kérni az ország polgáraitól, és a strukturális reformok bevezetésével azt is kérni kellett tőlük, hogy alapvetően változtassák meg azt, ahogy élnek.

Négyszázalékos növekedést akartak elérni

Bajnai Gordon leszögezte: az általa vezetett kabinet szerint megcélozható volt a 4 százalékos GDP-növekedés a kormányváltáskor, de az átadás-átvételkor jelezte, ehhez jelentős strukturális lépésekre van szükség. Szerinte az adósság szempontjából hosszú távon levonható tanulság, hogy annak elszaladása tünet, éveken keresztüli halmozódása a kiadások és bevételek tartósan megbomlott egyensúlyát jelzi. Úgy vélekedett: az adósság kezeléséhez ezt be kell látniuk a politikusoknak. Emellett – fűzte hozzá – szükség van független intézményekre, olyanokra, mint a nemzeti bank, vagy a Költségvetési Tanács, és azok erősítésére.

Fontos feltétele a hiány elszaladása megakadályozásának, hogy a költségvetés kellően átlátható legyen, legyenek hosszú távú tervek, és fogalmazzanak meg adósságkorlátozó jogszabályokat – közölte a volt miniszterelnök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.