Bajnok lett a Dortmund, bajnok lehet a Milan + Képek

<p>Hetedszer koronázták meg a Bundesliga királyává a Borussia Dortmund együttesét, miután szombat délután 2-0-ra legyőzte a Nürnberget. Angliában még mindig éles a helyzet, az Arsenal 1-0-ra nyert a Manchester United ellen, így ismét háromesélyes lett a Premier League aranyérméért zajló küzdelem. Franciaországban a Lille visszavette a vezetést a Marseille-től, Olaszországban a Milannak már csak egy pontra van szüksége a végső győzelemhez, míg Spanyolországban a Barcelona és a Real Madrid is kikapott, így maradt közöttük a nyolcpontos különbség.</p>

Pintér Patrick
2011. 05. 02. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia, Premier League, 35. forduló

Bogdán Ádám negyedszer kapott lehetőséget ebben a szezonban a Bolton kezdőcsapatában, miután az eddig kirobbanthatatlannak vélt Jaaskelainen helyére őt nevezte most az edzője. A magyar kapus egy kivétellel minden Blackburn-lehetőséget hárított, az az egy viszont elég volt a Roversnek, hogy mindhárom pontot begyűjtse a Wanderers ellen. Gera Zoltán most sem jutott el a kerettagságig a Fulhamben, a londoni kiscsapat nélküle is győzött 3-0-ra a Sunderland otthonában.

Londonban rangadót vívott egymással a Chelsea és a Tottenham, s bár a vendégek Sandro bombagóljával előnyhöz jutottak az első félidő elején, a Kékek előbb Lampard találatával (a labda aligha haladt át a gólvonalon), jobban mondva Gomes újabb hatalmas bakijával egyenlített, s a hajrában Kalou lesről szerzett góljával fordított. Hátrányból nyert a West Bromwich is az Aston Villa ellen, míg az Everton egy büntetőt hibázva, egyet pedig értékesítve döntetlent játszott a Wigan vendégeként.

A vasárnap igazi rangadót tartogatott, a listavezető Manchester United az Arsenal otthonába látogatott. Nos, a Vörös Ördögök kaptak egy „ágyúlövést” Ramseytől, ami annyira leterítette őket, hogy végül pont nélkül voltak kénytelenek távozni az Emirates-stadionból. Az élmezőny tehát ismét szorossá vált, a jövő héten sorra kerülő Manchester United–Chelsea derbi akár a bajnoki aranyéremről is dönthet.

Eredmények:
Blackburn–Bolton 1-0 (Olsson)
Blackpool–Stoke City 0-0
Sunderland–Fulham 0-3 (S. Davies 2, Kakuta)
West Bromwich–Aston Villa 2-1 (Odemwingie, Mulumbu, ill. Meité – öngól)
Wigan–Everton 1-1 (N’Zogbia, ill. Baines – 11-esből)
Chelsea–Tottenham 2-1 (Lampard, Kalou, ill. Sandro)
Birmingham City–Wolverhampton 1-1 (Larsson, ill. S. Fletcher – 11-esből)
Liverpool–Newcastle 3-0 (Maxi Rodríguez, Kuyt – 11-esből, Suárez)
Arsenal–Manchester United 1-0 (Ramsey)
Manchester City–West Ham United 2-1 (De Jong, Zabaleta, ill. Ba)

Az élmezőny:
1. Manchester United 73 pont
2. Chelsea 70
3. Arsenal 67
4. Manchester City 62
5. Liverpool 55

A góllövőlistát a 21 gólos Berbatov (Manchester United) vezeti.

Franciaország, Ligue 1, 33. forduló

Az elmúlt hetek rossz szériája után győzött a Lille, amely alaposan kitömte a sereghajtó, az élvonaltól már biztosan búcsúzó Arles-Avignont. Az öt találatból az elefántcsontparti támadó, Gervinho két találattal vette ki a részét. Hazai pályán kapott ki, s ezzel szinte reménytelen helyzetbe került Bölöni László együttese, a Lens, míg a Sochaux és a dobogóért harcoló Paris SG saját stadionjában nyert. A Rennes továbbra sem találja igazán a kiutat a hullámvölgyből, most döntetlent játszott hazai pályán a Bordeaux-val.

A Marseille sem tudta mindhárom pontot begyűjteni az Auxerre ellen, csupán döntetlenre futotta erejéből, így jelenleg egy pont a hátránya a listavezető Lille-lel szemben. A Lyon még rosszabbul járt, kikapott Toulouse-ban, így egyre halványabbak az esélyei a bajnoki cím megszerzésére, s nagy harcra kényszerül a PSG-vel a BL-selejtezőt érő harmadik hely elnyeréséért. A Caen rendkívül fontos győzelmet aratott Nizzában a kiesés elkerülése szempontjából, olyannyira, hogy egészen a 15. pozícióig jött fel.

Eredmények:
Lens–Lorient 2-3 (Demont, Eduardo, ill. Gameiro 2, Amalfitano – 11-esből)
Lille–Arles-Avignon 5-0 (Gervinho 2, Debuchy – 11-esből, Cabaye, Rozehnal)
Rennes–Bordeaux 0-0
Sochaux–Nancy 1-0 (Butin)
Paris SG–Valenciennes 3-1 (Nené, Bodmer, Sakho, ill. Pujol)
Marseille–Auxerre 1-1 (Valbuena, ill. Jung)
Montpellier–Brest 0-0
Nice–Caen 0-4 (Hamouma 2, Mollo, El Arabi)
Toulouse–Lyon 2-0 (Cettzo, Cissokho – öngól)
Saint-Étienne–Monaco 1-1 (Payet, ill. Welcome)

Az élmezőny:
1. Lille 63 pont
2. Marseille 62
3. Lyon 56
4. Paris SG 56
5. Rennes 52

A góllövőlistát a 21 gólos Sow (Lille) vezeti.

Németország, Bundesliga, 32. forduló

Hetedszer nyerte meg a német labdarúgó Bundesliga küzdelmeit a Borussia Dortmund csapata, miután hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Nürnberget, miközben egyetlen vetélytársa, a Leverkusen ugyanilyen arányban vereséget szenvedett Kölnben. Jürgen Klopp tanítványai Barrios és Lewandwski két gyors góljával gyűjtötték be a három pontot, így 2002 után ismét a sárga-feketéket illeti a bajnoki salátástál.

A Leverkusen nagy valószínűséggel így a második helyen végez, ám a harmadik helyért még nagy a harc a Bayern München és a Hannover között. A hétvégén a bajorok hazai pályán leiskolázták a Bajnokok Ligája-elődöntős Schalkét, riválisuk viszont 1-0-ra kikapott hazai pályán a kiesés elől menekülő Mönchengladbachtól, így a Bayern jelenleg kétpontos előnyre tett szert vele szemben.

Csak a csodában bízhat innentől kezdve a St. Pauli gárdája, amely péntek este 2-0-s vereséget szenvedett Kaiserslauternben, hátránya így öt pontra nőtt a még osztályozós helyen álló Frankfurthoz képest. Az Eintracht azután került ismét bajba, hogy Mainzban (Lőw Zsolt kispados volt) simán kikapott 3-0-ra, miközben a Köln és a Wolfsburg győzni tudott. A hátralévő fordulókban nagy harc várható még a kiesés elkerüléséért.

Hajnal Tamás csapata (a magyar középpályást a 84. percben lecserélték), a Stuttgart hátrányból fordítva nyert a Hoffenheim ellen, míg a Freiburg Cissé duplájával bravúros sikert aratott Hamburgban.

Eredmények:
Werder Bremen–Wolfsburg 0-1 (Riether)
Kaiserslautern–St. Pauli 2-0 (Tiffert, Abel)
Köln–Leverkusen 2-0 (Novakovic 2)
Hoffenheim–Stuttgart 1-2 (Mlapa, ill. Cacau, Kuzmanovics)
Mainz–Frankfurt 3-0 (Soto 2, Ivanschitz)
Hannover–Mönchengladbach 0-1 (Reus)
Hamburg–Freiburg 0-2 (Cissé 2)
Dortmund–Nürnberg 2-0 (Barrios, Lewandowski)
Bayern München–Schalke 4-1 (Müller 2, Robben, Gomez, ill. Badstuber – öngól)

Az élmezőny:
1. Dortmund 69 pont
2. Leverkusen 64
3. Hannover 57
4. Bayern München 56
5. Mainz 49

A góllövőlistát a 24 gólos Gomez (Bayern München) vezeti.

Olaszország, Serie A, 35. forduló

Hihetetlen véghajrát produkált az Internazionale Cesenában, ahol a hazai csapat Budan találatával a rendes játékidő leteltekor még vezetett, végül mégis pont nélkül volt kénytelen elhagyni a zöld gyepet. A ráadás pillanataiban ugyanis Pazzini előbb egyenlített, majd a győztes gólt is megszerezte a címvédőnek. A vetélytárs Napoli Hamsík késői góljával múlta felül a Genoát.

A listavezető Milan vasárnap lépett pályára hazai pályán a Bologna ellen, s Flamini korai góljával 1-0-ra nyerni tudott, így megőrizte nyolcpontos előnyét az utolsó három forduló előtt, ami azt jelenti, a piros-feketéknek már csak egyetlen pontra van szükségük ahhoz, hogy megszerezzék az aranyérmet. Otthon győzött a Catania, a Chievo, a Parma és a Fiorentina is, míg a Sampdoria csupán döntetlenre volt képes a Brescia ellen. A genovai csapatban Laczkó Zsolt kezdőként egy órát töltött a pályán, Koman Vladimir végig a kispadon maradt, míg a vendégoldalon Vass Ádámot a 64. percben cserélték be. A Samp ezzel ugyan ellépett a kiesőhelyektől, ám csupán egyetlen ponttal szerzett többet, mint a már vonal alatti Lecce.

Eredmények:
Cesena–Internazionale 1-2 (Budan, ill. Pazzini 2)
Napoli–Genoa 1-0 (Hamsík)
Milan–Bologna 1-0 (Flamini)
Sampdoria–Brescia 3-3 (Pozzi, Tissone, Mannini, ill. Caracciolo 2, Eder)
Catania–Cagliari 2-0 (Silvestre, Bergessio)
Chievo–Lecce 1-0 (Rigoni)
Parma–Palermo 3-1 (Dzsemaili, Modesto, Candreva, ill. Pastore)
Fiorentina–Udinese 5-2 (D’Agostino 2, Cerci 2, Vargas, ill. Pinzi, Asamoah)
Bari–Roma 2-3 (Bentivoglio – 11-esből, Huseklepp, ill. Totti 2, egyet 11-esből, Rosi)
A Lazio–Juventus mérkőzést hétfőn rendezik.

Az élmezőny:
1. Milan 77 pont
2. Internazionale 69
3. Napoli 68
4. Lazio 60
5. Roma 59

A góllövőlistát a 26 gólos Di Natale (Udinese) és Cavani (Napoli) vezeti.

Spanyolország, Primera División, 34. forduló

Szombat este mindkét sztárcsapat kikapott, így szemernyit sem változott a különbség a két együttes között. A Real Madrid hazai környezetben bukott el a Zaragoza ellenében, a Barcelona pedig Sociedadban, vagyis Baszkföldön szenvedett vereséget. A Pintér Ádámot a 65. perctől bevető Zaragoza a második félidő elején már 2-0-ra vezetett a Casillas óriási hibáját könyörtelenül kihasználó Lafita, valamint Gabi büntetőből elért találatával. Sergio Ramos egy szöglet utáni fejesből ugyan még szépített, de egy védelmi-helyezkedési hibát kihasználva a Zaragoza újabb gólt ért el, Benzema hajrábeli találata pedig már csak az eredmény kozmetikázására volt elég.


Fotók: Reuters

A Barcelona Thiago Alcantara nagyszerű emelésével vezetett a Sociedad vendégeként, ám a hazaiak a második játékrészben feltámadtak, Ifran szép góljával egyenlítettek, majd Xabi Prieto szerencsés büntetőjével (Pinto kapus keze mellett suhant el a játékszer) fordított a Real. Az Atlético Madrid is egy kései góllal verte meg idegenben a Deportivót.

Vasárnap a fő kérdés már az volt, hogy a harmadik helyre pályázó két csapat miként szerepel: A Villarreal hátrányból fordítva győzött a Getafe ellen, a Valencia ellenben 1-0-ra kikapott Pamplonában az Osaunától, amelyben Vadócz Krisztián most nem kapott lehetőséget.

Eredmények:
Real Madrid–Zaragoza 2-3 (Sergio Ramos, Benzema, ill. Lafita 2, Gabi – 11-esből)
Sociedad–Barcelona 2-1 (Ifran, Xabi Prieto – 11-esből, ill. Thiago Alcantara)
Deportivo–Atlético Madrid 0-1 (Agüero)
Levante–Gijón 0-0
Málaga–Hercules 3-1 (Julio Baptista 2, Rondón, ill. Valdez)
Santander–Mallorca 2-0 (Rosenberg, Bakircioglu)
Almería–Sevilla 0-1 (Renato)
Villarreal–Getafe 2-1 (Cani, Rossi, ill. Pedro Rios)
Osasuna–Valencia 1-0 (Cejudo)
Az Espanyol–Bilbao mérkőzést hétfőn rendezik.

Az élmezőny:
1. Barcelona 88 pont
2. Real Madrid 80
3. Valencia 63
4. Villarreal 60
5. Sevilla 52

A góllövőlistát a 31 gólos Messi (Barcelona) vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.