Biztonsági őrök felügyelik a virágzást

Biztonsági őrök vigyázzák a zalaegerszegi Azáleás-völgyet, ahol a napokban kezdődött el a színpompás havasszépe – más néven azálea vagy harangrózsa – tömeges virágzása.

MNO
2011. 05. 11. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő arborétumban a virágzás idején, április és május hónapban keletkeznek a legnagyobb károk, ezért ebben az időszakban a terület védésére biztonsági őröket alkalmaznak – mondta el Nagy László zalaegerszegi erdészeti igazgató. Példaként említette, hogy az elpusztított, elszáradt díszcserjék pótlására elültetett 230 tő új azáleából 40 tövet már a tavaszi virágzás előtt elloptak. Sokan nem tudják, és csak később döbbennek rá, hogy a kiásott virágzó példányokat nem tudják megmenteni. A virágoskertben tönkremennek, ugyanis a havasszépének a völgy hűvös, párás, klímájára, jellegzetes savanyú talajára van szüksége – közölte az igazgató.

Szakács László erdész szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy 5-10 éves hajtást tesznek tönkre, ha tudatlanságból, merő szórakozásból vagy éppen „szalonnasütéshez pálcának” letörnek egy-két ágat. Az erdész emlékeztetett arra is, hogy a nyíló virágot sem érdemes letépni, mert a hártyavékony, finom szirmok nagyon hamar elhervadnak, még a vázában sem maradnak meg. Hozzátette; az utóbbi időben azonban – ami talán a biztonsági őrök jelenlétének is köszönhető – egyre több kiránduló „viseli szívén a díszcserjék sorsát”, és arra is figyelmeztetik az óvatlan látogatókat, hogy ne tapossák le a cserjék környékét, mert ezzel is kárt okozhatnak.

Az azáleák és a közel negyven fafajta – lombos fák, örökzöld, kolorádófenyő, mamutfenyők – telepítése 1973-ban kezdődött el. A völgyben korábban egy áthatolhatatlan, bozótos akácerdő volt, ma pedig a kéthektáros terület a város egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága. A zalaegerszegi Azáleás-völgyet – amely a polgárok szavazatai alapján elnyerte a megye hét természeti csodájának címét is – a havasszépe virágzásakor hétvégenként közel kétezren keresik fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.