Bormustra Pannonhalmán

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora verseng a szerdától péntekig tartó XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán.

MNO
2011. 05. 10. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar borokat világhírű szaktekintélyek minősítik. Az eredményhirdetésre és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján kerül sor – közölte a Sziget Szervezőiroda sajtófőnöke az MTI-vel. Vető Viktória közölte: az elsősorban a Sziget és a Volt fesztiválokról ismert rendezvényszervező vállalkozás vette át a bormustra szervezését a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

A korábbi bormustrák értékeinek megőrzése mellett az idén számos újítást vezetnek be. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeit nyerték meg a bírálóbizottságba. A hazai borok legszínvonalasabb megméretésének zsűrijében a hazai szakembereken kívül brit és egyesült államokbeli, svéd, kanadai és francia borszakértők vesznek részt. Közülük többen a legmagasabb szakmai tudás birtokosai és az ezt igazoló Master of Wine és a Master Sommelier cím tulajdonosai.

A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzik a bormustra új elemei. Ezek egyike a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása lesz. A borszakma szakújságírói kóstolják és összevetik a borversenyre beküldött mintákat és a kereskedelemben kapható palackok tartalmát május 26-án Budapesten. Ez az egyedülálló kezdeményezés a hitelességet erősíti és a minőséget garantálja a vásárlók számára – mutatott rá Nemes Richárd szakmai szervező, az In Vino Consulting tanácsadó cég tulajdonosa. Ismertetése szerint további újdonság a legjobb ár-érték arányú borok legjobb vétel kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása – tette hozzá.

A XII. Pannon Bormustra lezárásaként rendezett díjátadó gálán 58 díjat adnak át. A nagyközönség számára a nyertes borok először június 3–5. között fognak bemutatkozni a Budai Gourmet kínálatában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.