Budapestre érkezik Ashton

Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő részvételével csütörtökön Budapesten rendezik az Európai Unió és Kína közötti, úgynevezett stratégiai párbeszéd következő fordulóját – emlékeztetett Ashton szóvivője kedden Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva.

MNO
2011. 05. 10. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Mann ismét megerősítette azokat az értesüléseket, hogy a magas rangú találkozót ezúttal az uniós elnökséget adó Magyarország fővárosában tartják. Az ülésen Kínát Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, Hu Csin-tao elnök külpolitikai főtanácsadója képviseli. Korábbi magyar közlés szerint a kínai illetékes pénteken Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik.

A két fél közti stratégiai párbeszéd az évente rendezett csúcstalálkozókat, illetve külügyminiszteri egyeztetéseket egészíti ki. Ezeken a találkozókon a kétoldalú kapcsolatokon kívül általában a főbb nemzetközi és regionális kérdésekről is eszmét cserélnek. Pekingi bejelentés szerint ezúttal a nemzetközi kérdések, a kínai fejlődés útja és a Kína–Európai Unió közötti kapcsolatok lesznek terítéken a megbeszélésen.

Brüsszelben emlékeztettek arra is, hogy a csütörtöki találkozót követően Herman Van Rompuy, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke Kínában tesz látogatást. Az unión belüli csúcstalálkozókon – elsősorban Van Rompuy ösztönzésére – az elmúlt évben kiemelt téma volt az EU és Kína kapcsolatainak alakítása.

Az EU és Kína közötti stratégiai párbeszéd előző fordulóját tavaly rendezték meg Kujcsou (Guizhou) kínai tartományban. Az ázsiai ország akkor jelezte, hogy egyenlőségen alapuló elbánást vár el az uniótól, Ashton pedig közölte, hogy az EU meg kívánja erősíteni politikai és gazdasági kapcsolatait az ázsiai országgal. A főképviselő szóvivője most elmondta, hogy a csütörtöki találkozó egy négyszemközti találkozóból, egy munkaebédből és egy munkaülésből áll majd, és sajtótájékoztató zárja majd le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.