Csalók dézsmálják a brüsszeli kasszát

Egyes becslések szerint évente négyezermilliárd forintnak megfelelő összeggel rövidítik meg csalók az Európai Unió kasszáját. Ez az összeg a magyar költségvetés egyharmadának felel meg.

Magyar Nemzet
2011. 05. 07. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre eurómilliárdokkal károsítják meg a csalók az Európai Uniót. A károkozás pontos mértékét nehéz ugyan megállapítani, a szakértői becslések azt mutatják: hihetetlen összegről lehet szó. Az utóbbi idők tapasztalatairól a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Bűnügyi Tudományok Intézetének igazgatóját kérdeztük. Farkas Ákos elsőként a hivatalos statisztikát ismertette. Eszerint az EU költségvetésének nagyjából öt százalékát kaparintják meg a szabályszegők, évente körülbelül ötmilliárd eurót, vagyis – mostani árfolyamon számolva – 1300 milliárd forintot. – Ám tény – hívta fel a figyelmet a professzor –, hogy általában az elkövetett bűncselekmények egyharmadára derítenek fényt a hatóságok, így feltételezhető, hogy a csalók az uniós büdzsé 15 százalékára is rátehetik a kezüket. Vagyis egy esztendő alatt akár 16 milliárd eurónak – négyezermilliárd forintnak – is lába kelhet. Csak összehasonlításképp: ebből a pénzből fedezni lehetne Magyarország éves közkiadásainak csaknem harmadát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.