Csúcsokat is dönthet az olajár

A nyersolaj ára száz dollár fölött marad az év végéig, a múlt heti erőteljes korrekció ellenére, és új csúcsokat is dönthet, mivel szűkös a kínálat, és élénkül a fejlődő országok gazdasága – derül ki a Reuters kedden ismertetett felméréséből.

MNO
2011. 05. 10. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti átlagára 115 dollár lehet június végéig, és 113 dollár az év végéig a megkérdezett tíz elemző véleményének átlaga szerint. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti átlagára esetében 105,5 dollárt várnak a szakértők június végéig, és 105 dollárt december végéig.

Más véleményt fogalmazott meg ugyancsak kedden ismertetett előrejelzésében a Bank of America Merrill Lynch. Az amerikai bank szerint az olajár 100 dollár alá csökkenhet az év végéig, ha újraindul az olajtermelés Líbiában, és erősödik a dollár. A Brent esetében a bank 94 dolláros átlagos árat vár 2011 negyedik negyedévében. Kedden este, röviddel 20 óra előtt a WTI ára 53 cent emelkedéssel 103,08 dolláron állt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.