Demjanjuk ügyvédje jogszerűtlennek tartja a pert

Jogszerűtlennek minősítette John Demjanjuk ügyvédje a védence ellen Münchenben másfél éve tartó büntetőpert.

MNO
2011. 05. 10. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddi védőbeszédében Ulrich Busch arra hivatkozott, hogy a Demjanjuknak felrótt cselekedet ügyében Lengyelország az illetékes, mivel a sobibóri haláltábor lengyel földön működött. Az ottani hatóságok azonban jogerősen lezárták a védence ellen indított vizsgálatot, perre nem került sor. Emiatt „eleve tilos lett volna” védence müncheni perbe fogása, amely így jogszerűtlen – hangoztatta az ügyvéd.

A 91 éves Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943-ban részt vett 27 900 zsidó meggyilkolásában a nácik által megszállt Lengyelországban létesített sobibóri megsemmisítő táborban. Az ügyész fő tárgyi bizonyítéka a Demjanjuk nevére kiállított SS-igazolvány, amelyet több szakértői vizsgálat valódinak talált. A védőügyvéd a továbbiakban rámutatott: a periratokban és a megidézett tanúk vallomásaiban feloldhatatlan ellentmondások találhatók Demjanjuk személyére és korábbi tartózkodási helyére vonatkozóan. „Most már hat Ivan Demjanjukunk van, szabadon lehet közülük választani anélkül, hogy tudni lehetne, melyikük azonos a vádlottal” – fogalmazott Busch.

A müncheni tartományi bíróságon zajló perben magánvádlóként vesz részt az egykori sobibóri áldozatok mintegy harminc, részben hajlott korú hozzátartozója. Többen közülük jelen voltak a keddi védőbeszéd elhangzásakor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.