Egyedülálló hagyománynak hódolnak a Sárgödör téren

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el Czink Dóra turisztikai referens az MTI-nek.

MNO
2011. 05. 02. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi borok nem tudják felvenni a versenyt a neves borvidékek kínálatával, de van egy fajta, amelynek egyedülálló hagyománya van Pakson – fogalmazott a paksi önkormányzat referense. Mint mondta, ezt akarják megóvni attól, hogy feledésbe merüljön, ezért hívták életre a Sillerfesztivált, amelyet a város szívében lévő hangulatos pincefaluban, a Sárgödör téren tartanak.

A sillerbor átmenet a rosé és a vörösborok között. Készítésében azonban nincs egység, Pakson például számos szőlőfajta összeszüretelésével készítették, ezért egy konferencia keretében definiálni akarják a sillert – húzta alá Czink Dóra. A konferencia nyitóelőadását Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője tartja. A villányi, szekszárdi, egri és tolnai borvidékről meghívtak négy olyan borászt, akik a korábbi években aranyérmet nyertek a Sillerfesztiválon, ők saját módszereikről, tapasztalataikról számolnak be.

Ezek után vitafórum, valamint sillerbor-bemutató, -kóstoló lesz, amelyen az elmúlt évek legeredményesebb sillerkészítőinek idei borai kerülnek a poharakba. A konferencia június 3-án lesz, a fesztivál több programja, köztük a bormustra, június 4-én.

Polgár Zoltán borbíró, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy évről évre nő a borversenyre nevezett minták száma, amiért mindent meg is tesznek. Ő ugyanis személyesen gyűjti be azokat. Tavaly három külföldi országból is érkeztek minták, az idén Ausztriából is jelentkeztek már, így számuk négyre nő.

Tavaly 137 mintát értékeltek, tekintettel a mostani rossz évjáratra, ugyanennyivel elégedettek lennének. A konferencia és borverseny mellett a program számos kikapcsolódási lehetőséget is kínál, lesz gyerekeknek játszóház, kortól függetlenül táncház, fellép a szekszárdi Bartina együttes, bemutatkozik két környező település, Bölcske és Györköny, illetve a Muzsikás együttest várják a negyedik paksi Sillerfesztiválra június 3-án és 4-én.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.