Egyelőre nem szavaznak a finnek

Nem szavaz a finn parlament a Portugáliának nyújtandó EU–IMF-mentőcsomagról szerdai ülésnapján, az ügyben várhatóan pénteken dönt a törvényhozás – nyilatkozta újságíróknak Miapetra Kumpula-Natritold, a Szociáldemokrata Párt egyik vezető politikusa a parlamenti pártok keddi megbeszélését követően.

MNO
2011. 05. 10. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a miniszterelnök-jelölt, a legutóbbi választásokon győztes Nemzeti Koalíciós Párt vezetője Jyrki Katainen azt remélte, hamar tető alá hozhatják a portugál mentőcsomaghoz szükséges parlamenti jóváhagyást. Kedden azonban az ügyben illetékes parlamenti bizottság péntekre halasztotta a korábban szerdára ígért parlamenti szavazást az ügyben. A Szociáldemokrata Párt vezetője, Jutta Urpilainen tájékoztatása szerint a szociáldemokraták még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e a mentőcsomagot. Elmondta: egyetértettek abban, hogy közleményben szólítsák fel a magánbefektetőket a kockázatok nagyobb arányú átvállalására. Úgy fogalmazott: „még nem hoztunk végleges döntést a portugál kérdésben”.

Kimmo Sasi, a Nemzeti Koalíció pártjának vezető tagja a tárgyalásokat megelőzően úgy nyilatkozott: a befektetői részvételre való hivatkozás valamilyen formában részét képezheti a finn parlament határozatának. Katainen elmondta: nem hozhatnak olyan döntést, amely más államokat sért, vagy csökkenti a pénzügyi stabilitást, de figyelembe veszik a többi párt véleményét. A Centrista Párt vezetője Mari Kiviniemi, aki egyben a leköszönő miniszterelnök, a találkozót követően arról számolt be, hogy pártja vonakodva ugyan, de támogatni fogja a mentőcsomagot.

Elemzők szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a döntésben kulcsszerepet játszhat a Szociáldemokrata Párt, amely hagyományosan Európa-párti politikával áll elő. Az Igaz Finnek pártja, amely a legutóbbi választásokon a szavazatok 19 százalékát megszerezve harmadik helyen végzett, erőteljesen ellenzi a további mentőcsomagok elfogadását.

Tuomo Martikainen, a Helsinki Egyetem professzora szerint a szociáldemokraták egyelőre kivárnak, hogy az utolsó pillanatban csatlakozzanak a mentőcsomagot támogató pártokhoz. A finn parlament jóváhagyása azért fontos, mivel Finnország vétójoggal rendelkezik az Európai Unió mentőcsomagjaira. A csomagról a végső döntést az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek május 16-i találkozóján hozhatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.