Egyéves csúcson az infláció

Az egyiptomi városokban mért fogyasztói árak 12,1 százalékra, egyéves csúcsra emelkedtek áprilisban az élelmiszerárak növekedésére. A magas élelmiszerárak voltak részben kiváltó okai az év eleji tömeges megmozdulásoknak, aminek a következtében lemondásra kényszerült február 11-én Hoszni Mubarak elnök.

MNO
2011. 05. 10. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció 2010 márciusa óta a legmagasabb volt áprilisban, és meghaladta a márciusi 11,5 százalékos éves szintet. Áprilisban az infláció havi szintű növekedése 1,2 százalék volt. Az inflációs kosárban az élelmiszerárak 44 százalékos súllyal rendelkeznek.

Egyiptomnak, amely belső fogyasztási szükségleteinek mintegy felét importból elégíti ki, az élelmiszerárak további emelkedésével kell számolnia. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint ugyanis a kínai és az amerikai őszi vetésű gabonák fejlődésével kapcsolatos aggodalmak tovább növelik a globális élelmiszerárakat, miközben a globális termelés növekedése elmarad a kereslet bővülésétől.

Az egyiptomi pénzügyminiszter a közelmúltban azt mondta, hogy az év eleji megmozdulások hatására a júniussal záródó költségvetési évben a hazai össztermék (GDP) növekedése 2,5-3 százalékra csökken a januárban kezdődött zavargások előtt várt 6 százalékról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.